Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD är ett arbetarfientligt parti som prioriterar nedskärningar

Vi socialdemokrater tror att Sverige blir starkare när vi gemensamt tar ansvar för att lösa samhällsproblemen. Inom de närmaste åren når allt fler svenskar en ålder där deras behov av vård och omsorg ökar. Detta ställer allt högre krav på vår välfärd, samtidigt som det finns stora behov inom polis och rättsväsende. Därför har vi lagt en budget som innebär mer pengar till polisen, förbättrade villkor för våra pensionärer, fler lärare och fler sjuksköterskor.

Tack vare januariavtalet och det breda samarbetet i Sveriges riksdag kan vi garantera handlingskraft och långsiktighet, vilket är synnerligen viktigt när vi går mot en ekonomisk avmattning.

Sedan 2014 har regeringen gjort historiskt stora satsningar på rättsväsendet, och antalet polisstudenter har fördubblats. Utöver detta har 350 000 fler svenskar har ett jobb att gå till, varav 100 000 i välfärden. Regeringen sköt även till 35 miljarder kronor till välfärden för att stärka vård, skola och omsorg. Nu fortsätter vi det arbetet med ökade tillskott till kommunerna med fem miljarder kronor i generella statsbidrag. Därutöver kommer riktade satsningar på särskilda verksamheter i välfärden.

Alternativet till vårt samarbete är tre splittrade högerpartier som fortsätter på den nedmonteringsagenda som Sverigedemokraterna förra året drev igenom tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Deras servettskiss till budget innebar 20 miljarder i skattesänkningar, en ny skatteklyfta för Sveriges pensionärer och ett helt kapat stöd till socioekonomiskt utsatta kommuner.

Tillsammans med de andra högerpartierna vill de införa en stupstock i sjukförsäkringen.

Sverigedemokraterna med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen säger nu (LT, 15 oktober) att de vill satsa på kommunerna. Samtidigt innebär SD:s budgetförslag en slakt av arbetsförmedlingen och kraftiga nedskärningar på åtgärder för minskad arbetslöshet, etablering och möjlighet för människor att ställa om till nya jobb.

Tillsammans med de andra högerpartierna vill de införa en stupstock i sjukförsäkringen som kastar ut cancersjuka och tvingar dem att gå till kommunernas socialkontor för sin försörjning. Deras budget slår hårt mot kommunernas ekonomi med kraftigt ökade kostnader för socialbidrag och arbetsmarknadspolitik.

Sverigedemokraterna vill dessutom avskaffa skyddsombuden som varje dag kämpar och sliter för en anständig och trygg arbetsmiljö. Det är en arbetarfientlig politik. Sverigedemokraterna är ett parti som säger det de hoppas folk vill höra för tillfället, men i skarpt läge har de alltid ställt sig på höginkomsttagarnas och arbetsgivarnas sida. Medan de prioriterar nedskärningar väljer vi socialdemokrater i stället ett brett samarbete för att ta itu med samhällsproblemen och hålla ihop Sverige. Så bygger vi ett starkare samhälle.

Fredrik Olovsson (S)

ordförande i finansutskottet

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot finansutskottet, Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel