Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sätt kriminella i fängelse i hemlandet

Annons

Skottlossningar, personrån och misshandel har blivit vardagsmat. I den akuta situation som Sverige befinner sig krävs en rad olika åtgärder för att bekämpa den grova kriminalitet och otrygghet som många upplever.

Socialtjänsten och polisen behöver mer resurser och bättre verktyg. Men även kriminalvården är hårt belastad och behöver bättre förutsättningar. I dag sitter runt 2 000 personer häktade och 4 300 personer på anstalt och det råder stor brist på platser inom Kriminalvården. Det uppskattas att cirka tusen platser saknas på svenska anstalter och häkten.

Detta gör att alltför många dömda i dag lever i det fria i väntan på placering på anstalt. Med andra ord finns risk för att målsägaren – personen som har utsatts för övergrepp och brott – kan träffa förövaren i exempelvis bostadsområdet där brottet har begåtts. Detta trots fällande dom och utdömt fängelsestraff. Det riskerar att urholka förtroendet för och tilliten till rättssystemet.

För att brottsoffer inte ska riskera att kränkas två gånger bör det vara möjligt att sätta fotboja på dömda brottslingar i väntan på placering på anstalt. Då kan man motverka möjligheten för dömda att vistas nära brottsoffret och minska risken för fler brott.

Den höga beläggningen beror delvis på att fler kriminella döms till följd av skärpta straff för ett flertal brott. Det är rätt och riktigt med skärpta straff och att brottsoffer får upprättelse. Då behövs det fler platser på anstalter men även andra åtgärder för att minska belastningen på Kriminalvården.

För det första bör det vara regel att utländska brottslingar avtjänar sina straff i sina hemländer. Varje land har ansvar för sina medborgare. Särskilt inom EU bör regeringen verka för att detta sker i högre utsträckning än i dag.

I synnerhet bör personer som har dömts till utvisning efter straffet avtjäna sitt straff i hemlandet. Det skulle inte bara underlätta för Kriminalvården utan även för polisen och Migrationsverket. I dag händer att den dömde avviker mellan avtjänat straff och utvisningsbeslut.

Att Kriminalvården och rättsväsendet ges rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag är avgörande för tryggheten och säkerheten.

För det andra bör straffrabatterna avvecklas, som när en kriminell som begått flera brott får mängdrabatt på sina straff. Kriminella gäng använder sig också av unga för att begå brott och dessa får då lägre straff på grund av ungdomsrabatten. Dagens rättsväsende behöver reformeras och både mängdrabatt och ungdomsrabatt bör avskaffas.

För det tredje bör Sverige även se över möjligheten att hyra fängelseplatser utomlands. Att regeringen avfärdar detta ger fel signaler och minskar inte brottsligheten utan tvärtom. I den ansträngda situation som vi befinner oss i är det viktigt att se över alla möjligheter som finns.

Att Kriminalvården och rättsväsendet ges rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag är avgörande för tryggheten och säkerheten. Den passivitet som regeringen står för kan inte få fortgå. Det krävs nytänk och handlingskraft för att hejda den oroande utvecklingen i landet.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel