Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sätt fotboja på utvisade imamer i avvaktan på utvisning

Radikalisering sker öppet i vissa miljöer i Sverige, såsom i moskéer och föreningar. Vi vet att cirka 300 svenskar har tagit sig till Syrien och Irak och krigat för ett islamistiskt kalifat. Där har många utav dem begått brott mot mänskligheten och folkmord.

Kristdemokraterna menar att de bör straffas i en internationell tribunal. Om de cirka 150 IS-terrorister i Syrien som vill återvända till Sverige tillåts göra det, innebär detta ett stort säkerhetshot för vårt land. Det bör därför vara möjligt att återkalla medborgarskap för personer med dubbelt som aktivt medverkat eller varit delaktiga i terroristbrott eller krigsförbrytelser.

Detta är personer som har radikaliserats, lämnat Sverige och sina familjer för att besinningslöst mörda oskyldiga för att uppnå ett islamistiskt kalifat byggt på en extrem tolkning av koranen.

Kristna folkgrupper liksom muslimer av olika trosinriktningar, och som inte delar IS tolkning av islam, har blivit massakrerade genom brutala offentliga avrättningar och har tvingats fly från sina hemtrakter.

I Sverige visar studier att salafismens och den salafistiska jihadismens inflytande ökar. Det är inte konstigt när extrema religiösa stater såsom Saudiarabien tillåts finansiera moskéer och vissa muslimska friskolor.

Alla människors lika, unika och okränkbara värde måste respekteras och är grunden för sammanhållande samhälle

Enligt Säpo så finns det cirka 2 000 personer i Sverige som är våldsbejakande islamister. Samtidigt ser vi att antisemitismen ökar i vissa delar av vårt land där det finns stora grupper av invånare som kommer från muslimska länder. Detta är alarmerande och det finns all anledning till oro. Alla människors lika, unika och okränkbara värde måste respekteras och är grunden för sammanhållande samhälle.

Den utveckling som vi nu ser måste tas på största allvar och motverkas. Tryggheten och säkerheten, och inte minst sammanhållningen, i vårt land är hotad. Samtidigt är Sveriges anseende internationellt skadat.

Regeringen är handlingsförlamad och har haft gott om tid på sig under senaste fem åren att skärpa lagstiftningen när det gäller lagen om särskild utlänningskontroll, samröre med terrororganisationer och utländsk finansiering av extremism, vilket inte minst skulle motverka radikalisering.

Sex imamer som utgör hot mot rikets säkerhet har nyligen försatts på fri fot av regeringen, detta trots utvisningsbeslut. Man anser att de riskerar hot, våld och förföljelse i sina hemländer. Av denna anledning vill man inte verkställa utvisningen. Regeringen prioriterar deras säkerhet framför nationens och allmänhetens säkerhet.

Om det skulle visa sig att utvisning inte är möjligt bör man sätta fotboja på dem

Andra länder så som Österrike, Danmark och Italien har utvisat radikala imamer för att de utgör en stor fara för landets säkerhet och trygghet. Regeringen bör verka för att upprätta diplomatiska garantier med berörda länder om att återta dessa imamer. Det skulle även skicka en tydlig signal om att man prioriterar landets säkerhet.

I väntan på att detta sker bör de kvarhållas i förvar. Om det skulle visa sig att utvisning inte är möjligt bör man sätta fotboja på dem så att de inte avviker från regelbundna kontroller och blir hot mot säkerhet och trygghet i Sverige.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel