Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sätt färg på de anonyma cementfundamenten under broarna i Syd och Södra

Färg är visualiserad sinnesstämning. Det är ju både färgen och formen tillsammans som vi uppfattar med en blick, men ofta talar färgen mer omedelbart till oss än formen. Det kan bero på att vi har vissa urtyper att hålla oss till som kvadrat, triangel och cirkel och de förblir alltid detsamma. När det gäller färgerna är variationerna och nyanserna betydligt mer omfattande.

Under hela vårt yrkesverksamma liv har vi arbetat med färg i det offentliga rummet – både i Skandinavien och på kontinenten. I synnerhet också med betongytor.

Att betong är underhållsfritt är en sanning med modifikationer. Men framför allt är varje byggnadsverk utan aspekten färgblandningen, inte fullbordad.

Det gäller exteriören som interiören.

Läs också: "Porten mot Södra" blir ett landmärke när Fritz Fuchs sätter färg på ...

Trafikviadukten vid södra station ger i dag ett massivt kompakt intryck genom de gråa pelarna skogen och den gråa stenbeläggningen.

Det är många passerande som dagligen har sin väg genom anläggningen. Men genom att färga de enhetligt anonyma gråa pelare kan man med färgernas språk skapa en differentierad bild. Pelarna får genom polykromien olika karaktär. Tjockare, smalare, lysande, återhållen, en klingande skog som blir en positiv upplevelse för de passerande.

För ett par år sedan kom ett förslag från våra politiker att man ville lyfta fram miljön vid Södertälje syd och Södertälje Hamn/Södra med alla dessa gråa anonyma cementfundament under broarna. Vi såg möjligheten att hjälpa till att färgsätta denna miljö.

Vi lämnade då in ett medborgarförslag och har fortfarande inte fått något svar.

Nu skickar vi medborgarförslaget som öppen debatt och står gärna till förfogande för en diskussion och/eller samtal för att förtydliga hur projektet kan realiseras.

Sten Granlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel