Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så vill vi öka tryggheten i Södertälje

Sverige ska vara ett tryggt land för alla, det är grundläggande för att vårt samhälle ska hålla ihop. Samhället ska vara starkt nog att skydda människor från allt från vardagsbrott till grov organiserad brottslighet och terrorism.

Målet för oss socialdemokrater är ett starkare samhälle där alla människor kan känna trygghet i vardagen och tilltro till framtiden, oavsett var i landet man bor och oavsett ens ekonomiska förutsättningar. Att öka tryggheten i samhället är därför en av regeringens viktigaste prioriteringar. Detta kräver ett hårt, tålmodigt och beslutsamt arbete över lång tid och på en lång rad områden i samhället, men vi vill, kan och ska lyckas.

Den enskilt viktigaste satsningen för att öka tryggheten i Sverige är fler poliser på gator och torg, och fler polisanställda som kan klara upp brott. Därför genomför regeringen nu den största polissatsningen i modern tid – år 2024 ska Sverige ha 10 000 fler polisanställda i hela landet. Det är avgörande för att öka tryggheten.

Sedan satsningen inleddes jobbar nu 3 000 fler inom polisen, samtidigt som vi genomför förstärkningar av hela rättskedjan. Vi gör det också mer attraktivt att arbeta som polis. Under vår tid i regering har polislönerna ökat med i genomsnitt 3 500 kronor per månad och intagen till polisutbildningarna har mer än fördubblats.

För att stoppa detta har regeringen givit ett uppdrag till polis, tull och kustbevakning att tillsammans se över hur vi kan stoppa utförseln av stöldgods ur landet.

Ett samhällsproblem som särskilt drabbar vissa delar av vårt land rör utländska stöldligor. Dessa står för en stor del av bostadsinbrotten och stölder av exempelvis bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige. Detta tänker vi aldrig acceptera och för att stoppa detta har regeringen givit ett uppdrag till polis, tull och kustbevakning att tillsammans se över hur vi kan stoppa utförseln av stöldgods ur landet. Myndigheterna har fått ökade resurser och fortsatta ökningar föreslås i budgetpropositionen för år 2020. Regeringen vill också ge polisen fler befogenheter och nya verktyg i gränsnära zoner, vilket kan få stor betydelse för bekämpningen av gränsöverskridande brottslighet.

Läs även Tomas Karlsson: Minnen från förr väcker åter oron i Södertälje

Gängvåldet och den organiserade brottsligheten ska bekämpas oförtröttligt och från alla håll. Regeringen går därför fram med ett omfattande 34-punktsprogram för att intensifiera kampen mot gängbrottsligheten i Sverige. Det handlar om både skärpta straff, nya kraftfulla verktyg till polisen och sociala insatser som stoppar rekryteringen till gängen på lång sikt.

Redan nu i höst går vi fram med det första skarpa förslaget från 34-punktsprogrammet, hemlig dataavläsning. Det är ytterligare ett verktyg som avsevärt underlättar polisens arbete med att kunna lagföra gängkriminella.

I Södertälje har polis och kommun sedan många år ett nära samarbete med flera åtgärder för att hindra att våra ungdomar faller in i kriminalitet. Viktigast av allt är dock prioriteringen av skolan och svenska språket som lett till ökade skolresultat samt att allt fler unga kommer in på gymnasiet.

Steg för steg, med beslutsamhet och uthållighet kommer vi att trycka tillbaka stöldligorna, gängen och den organiserade brottsligheten. Tillsammans bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Mikael Damberg (S)

inrikesminister

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel