Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rotary hjälper till för att utbilda om barnkonventionen

1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och 2018 röstade Sveriges riksdag ja till att göra barnkonventionen till lag. Barnkonventionen ska inkorporeras i svensk lag och börja gälla från 1 januari 2020.

Tidigare har myndigheter och domstolar kunnat avfärda konventionen då den inte hade status av svensk lag. Men inte nu längre. Nu ska ett kunskapslyft göras för att öka kunskapen om barnkonventionen bland barn och unga, i kommuner, regioner och statliga myndigheter.

World´s Children´s Prize-programmet (WCP-programmet) är världens största årliga utbildning som stärker barn till att som förändrare (changemaker) stå upp för medmänsklighet, allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Sedan starten år 2000 har 44 miljoner barn världen över genomgått denna utbildningssatsning. I Sverige har mer än 650 000 barn i åldrarna 10–18 år deltagit.

Programmet stärker skolans möjligheter att lära ut och engageras av barns rättigheter och de globala målen.

WCP-programmet är utformat så att hela eller valda delar kan integreras i den ordinarie undervisningen och bidra till måluppfyllelse av läro- och kursplaner. Programmet stärker skolans möjligheter att lära ut och engageras av barns rättigheter och de globala målen.

Rotary i Sverige delar den värdegrund som WCP bygger på och vi vill sprida kunskapen om programmet till skolor i Sverige. Rotary medverkar sedan lång tid tillbaka i det framgångsrika utrotandet av polio genom ett världsomspännande vaccineringsprogram. På ett liknande sätt vill Rotary Sverige se WCP-programmet som ett vaccin som bidrar till att barns liv blir bättre.

Rotarys grundidé är att eldsjälar från olika yrkesgrupper skall delge varandra kunskap – i detta samarbete möts våra organisationer i ett samarbete mellan generationer för barnets rättigheter.

Karin Wallin

president, Nykvarns Rotaryklubb

Anders Jonsson

president, Södertälje Östra Rotaryklubb

Sofi Cyréus

president, Södertälje Rotaryklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel