Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Region Stockholm tar krafttag för klimatet

Miljöpartiet gick till val på att klimatet kan inte vänta. I regeringen levererar vi nu politik som gör att Sverige fortsätter gå före i klimatarbetet.

Även om det nationella arbetet sätter ramar och skapar förutsättningar är det på lokal nivå, i kommuner och regioner, som omställningen blir verklighet. Här i länet bor redan en fjärdedel av Sveriges befolkning och vi blir fler för varje dag. Hur människorna bygger, bor och transporterar sig i Stockholmsregionen gör därför skillnad för hela Sveriges klimatarbete.

Region Stockholm har satt mål om netto noll-utsläpp till 2045 och 100 procent förnybar energi – helt i linje med de nationella målsättningarna. Efter valet förra året drev Miljöpartiet i Region Stockholm på för att få färdigt den klimatfärdplan som sedan antogs under slutet av förra året. Klimatfärdplanen är en strategisk inriktning och ett ramverk med tydliga målsättningar för det regionala klimatarbetet.

Som den största offentliga ekonomin näst efter staten har Region Stockholms egen verksamhet stor betydelse för klimatet. Från vår egen verksamhet har utsläppen minskat med 70 procent sedan 1990 och kollektivtrafiken på land drivs 100 procent förnybart. Miljöpartiet arbetar för att fortsätta ställa om inom sjukvården och kollektivtrafiken, men klimatfärdplanen gäller inte bara utsläppen från de egna verksamheterna. Den gäller alla utsläpp i länet. Det handlar om utsläpp från allt från privatpersoner till kommuner och företag.

För att lyckas nå målen krävs samarbete och samordning. Alla behöver bidra, alla behövs.

Men en plan räcker inte. För att lyckas nå målen krävs samarbete och samordning. Alla behöver bidra, alla behövs. Därför är nästa steg att inrätta ett klimatkansli – ett av Miljöpartiets viktigaste vallöften – i Region Stockholm. Klimatkansliet kommer ha i uppgift att:

• Stärka Region Stockholms arbete med att nå klimatmålen.

• Stötta länets kommunerna med information och fakta.

• Vara en tydlig ingång hos Region Stockholm för kommuner, näringsliv och andra aktörer i länet.

• Påverka nationell och internationell politik.

• Samverka med andra aktörer i regionen.

• Företräda länets behov och förutsättningar.

Klimatkansliet innebär att Region Stockholm nu satsar mer på klimatfrågan än någonsin tidigare. Kansliet blir unikt bland Sveriges regioner och är ett krafttag. Stockholms län har resurser och möjligheter att ställa om på ett sätt som få delar av vårt land har. Med det kommer också stort ansvar. Region Stockholm vill, kan och ska vara en motor i den gröna omställningen. Nu tar vi ledartröjan.

Malin Fijen Pacsay (MP)

ordförande klimatberedningen Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel