Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Region Stockholm fryser politikerarvoden

På initiativ från Vänsterpartiet i Region Stockholm föreslår nu en enig styrelse i regionstyrelsens arvodesberedning att samtliga politiska arvoden ska frysas på 2019 års nivå.

Dagens ekonomiska läge ger naturligtvis inget utrymme för att höja redan mycket höga arvoden i Region Stockholm, dit Södertälje hör. Särskilt höga nivåer gäller de heltidsarvoderade som i dag kan uppgå till 139 000 kronor i månaden. Nivån har varit direkt kopplad till vad stadsråd tjänar med 80 eller 90 procent. Något som nu bryts om regionstyrelsen vid dagens möte och därefter fullmäktige följer arvodesnämndens förslag. Mitt parti har sedan lång tid verkat för denna nya inriktning.

Viruspandemin slår nu hårdast mot de i världen som är mest utsatta och i ett sådant läge vore det anmärkningsvärt om högavlönade politiker samtidigt höjer löner. Finns goda exempel i exempelvis Nya Zeeland där man gått före och sänkt arvoden.

Staffan Norberg (V)

Södertälje, ledamot regionfullmäktige och regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel