Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringen driver människor mot ansvarslöst spelande

Många människor stannar hemma under coronaepidemin, vilket lett till att tv-tittandet, dataspelandet och spel om pengar har ökat. Regeringen, genom socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), har därför kommit med nya krav på spelbolagen.

Kraven syftar till att begränsa bonusar som delas ut, införa tidsbegränsningar för spelande och även sätta en gräns för hur mycket man kan spela för. Vid en första anblick kan det verka som ansvarstagande, men i själva verket är det en politik med negativa konsekvenser. Hårda regleringar driver spelare till utländska sidor och kriminella aktörer, vars kasinon präglas av allt annat än ansvarstagande.

Det tidigare spelmonopolet öppnades upp i början av förra året, eftersom det drev spelarna till utländska sidor. Men detta verkar nu glömt när regeringen bestraffar företagen med svensk licens genom allt hårdare krav. Det tyder på en okunskap. Spelandet sker på nätet och spelarna kan söka sig från spelsajter med svensk licens till utländska spelsajter.

Regeringen agerar inte mot de kriminella, utan inskränker de mest ansvarsfulla företagen som har svensk licens.

Det är välkänt att spelande i fall där förbud och regleringar existerar utvecklas som en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Det finns också starka indikationer på att kriminella aktörer bedriver omfattande internetspelsaktivitet på den oreglerade delen av internet. I början av året rapporterades om ett fall där myndigheter i Portugal, Luxemburg och EU stängde en illegal internetspelsaktör som hade haft årliga intäkter motsvarande 845 miljoner kronor. Men regeringen agerar inte mot de kriminella, utan inskränker de mest ansvarsfulla företagen som har svensk licens.

Spel om pengar är en bred folkhobby i Sverige. Mellan 2009 och 2018 har andelen av befolkningen i Sverige med ett problematiskt spelande ökat något, medan andelen som riskerar att hamna i spelmissbruk sjunkit betydligt. Totalt har andelen som har spelproblem eller risk för det fallit från 2,2 till 1,3 procent.

Spelmissbruk är ett problem som måste bemötas aktivt. För att komma till bukt med missbruket krävs åtgärder som är direkt riktade mot det. Utifrån det perspektivet bör man först, genom enkla tester som kan delas ut i skolor, identifiera personer med risk för missbruksbeteende eller redan utvecklat missbruk. Dessa kan sedan erbjudas program baserade på kognitiv beteendeterapi, kombinerat med andra terapiformer, i syfte att ge dem stöd att tackla sitt missbruk.

Målet för en sund spelpolitik borde vara att bekämpa missbruksbeteende utan att ställa till det för alla de människor som spelar som hobby. Regeringen borde därför backa från sina föreslagna åtgärder, som driver spelarna bort från de ansvarsfulla svenska spelföretagen och stärker finansieringen till kriminella nätverk.

Nima Sanandaji

teknologie doktor och vd för tankesmedjan ECEPR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel