Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rapport från min karantän i Järna: ”Det är tur att telefonen fungerar”

Jag tillhör riskgruppen och har därför hamnat i karantän tillsammans med min hustru. Det är naturligtvis en stor fördel att vara två, men efter att ha levt tillsammans i 64 år är det inte så lätt att hitta nya samtalsämnen nu när impulserna utifrån är minst sagt begränsade.

Det är tur att telefonen fungerar.

Den får ersätta besöken av barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Man har gott om tid att fundera och då blir det naturligt att tänka på det man upplevt tidigare i livet. Det ligger också nära till hands att göra jämförelser mellan då och nu.

Det är mycket som har förändrats under en mansålder. Ta till exempel relationen till andra människor. Mina föräldrar hade fullt förtroende för andra. En affär eller överenskommelse bekräftades med ett handslag och det var lika säkert som ett skrivet papper. Utgångspunkten när man mötte en ny människa var en positiv förväntan.

Numera, särskilt om man är gammal, uppmanas man att inleda nya kontakter med misstro. Det kan vara någon som vill lura dig. Släpp inte in någon som inte kan legitimera sig och svara inte på telefonsamtal från okända nummer.

Nu hjälper det inte ens om det är gamla vänner som kommer – de kan bära med sig smittan du försöker undkomma.

Och nu den nya faran, det ettriga viruset. Nu hjälper det inte ens om det är gamla vänner som kommer – de kan bära med sig smittan du försöker undkomma.

Det kunde vara värre. Vi har tillgång till en balkong där vi kan följa vad som sker i vår närhet. Vi kan se småbarnen cykla runt på gården, vi kan se att de yngre grannarna fortfarande går till sina arbeten. Vi kan få sällskap när vi vill ta en promenad stödda på våra rollatorer – om vi bara håller avståndet två meter.

Vi bor i ett lagom stort bostadsområde med sex hus och sammanlagt 36 lägenheter. Vi känner nästan alla grannar och hälsar på alla som vi möter. Det betyder trygghet som är så viktig när man är äldre.

Till glädjeämnena hör allt det som naturen bjuder på. Vi har en lägenhet där sovrummet har skogen som närmaste granne – det är 20 meter från sovrumsfönstret till närmaste tall. I kanten av gräsmattan grävde jag förra året ned några påskliljor när de hade blommat över. Nu blommar de för fullt igen och det har de gjort i flera veckor.

Just nu är naturen som allra vackrast, den skira grönskan på björkar och andra lövträd. På den andra sidan av huset på gräsytorna mellan husen har vi sett att sädesärlan har återvänt. Idag på den dagliga promenaden såg jag hur ett tiotal myror med gemensamma ansträngningar försökte flytta en illa tilltygad daggmask.

Ibland är det en fördel att minska hastigheten, då hinner man se och upptäcka också de små händelserna.

Allan Sundqvist

snart 85

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel