Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Prata inte om mig – prata med mig

Du sitter ensam och kollar runt. Frågetecknen i ansiktena gör dig svettig. Tiden går inte snabbt och skratten från andra känns som om du var en clown på en scen. Alla har vi någon gång varit i en sådan situation.

Som nyanländ här i Sverige, såg inte allt så fint ut i början som det ser ut i dag. Det var inte lätt. Många tankar strömmade genom huvudet, många frågor och funderingar. Kommer jag att vara accepterad här? Kommer de att tycka om mig? Är det någon som ska vilja vara min vän?

Föreställ dig nu att du är ute på havet och där hittar du en mussla. Vad är det första som du ska göra? Ska du börja fråga varifrån musslan kom? Eller varför den har en konstig färg?

Absolut inte. Du ska direkt ta ut pärlan som finns inuti den.

Samma sak borde gälla för människor. Vi bör döma efter det människor har inombords och inte det som bara syns på det yttre skalet. Du kommer inte att vara blond när du är nittio bast, men det som du ska ha kvar är din mänsklighet – det som egentligen identifierar var och en av oss på ett unikt sätt.

Har ni aldrig tänkt på att vi är uppbyggda som pusselbitar? Vi är inte likadana men vi behöver varandra för att kunna skapa en helhet. Vi behöver vara olika.

Till exempel, om alla var lärare – vem skulle bygga skolor? Skulle Sverige se ut på samma sätt som den gör idag om det inte fanns invandrare? Nähä, faktiskt!

Det som Sverige upptäckte var att med variation lyckas man bäst – därför tycker jag att vi alla måste åtminstone uppskatta och respektera varandra

Om vi går tillbaka bara ett par hundra år så ser vi att Sverige upptäckte nyckeln till framgång tidigt. Det som Sverige upptäckte var att med variation lyckas man bäst – därför tycker jag att vi alla måste åtminstone uppskatta och respektera varandra, tillsammans bidrar vi till det framtida Sverige.

Det är många svenskar som resonerar och hävdar: ”Jag vill inte prata med invandrare eller lära känna dem för att de är farliga och de vill förstöra vårt Sverige”. Mitt svar till dem är: ”för mig var Sverige det enda landet som öppnade famnen åt mig medan alla andra sparkade på mig. Varför skulle jag sabba det då? Är det någon vid sunda vätskor som förstör sin enda tillflykt?”

Sverige kan också drabbas av det som händer nu i Syrien någon dag

Det jag har lärt mig av, som vi alla tycker, den tjatiga historieläraren, är att inget land är uteslutet när det gäller krig. Med andra ord, Sverige kan också drabbas av det som händer nu i Syrien någon dag och då vill ingen ”svensk invandrare” i något annat land bli illa behandlad eller icke-accepterad i samhället där.

Vi behöver ta hand om varandra, vara mer mänskliga i praktiken och inte bara på papper eller i konventioner. Dessutom behöver vi ta hand om vår värld.

Detta kan aldrig någonsin hända om vi inte går hand i hand. Vi behöver vara förenade för att kunna skapa en okuvlig kraft som kan motstå alla dagens utmaningar, allt elände, all fattigdom, allt ont och sist men inte minst alla krig.

Och kom ihåg mina vänner, en hand kan ej klappa ensam.

Rozy Kassab

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel