Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politiker och kyrkoledare ryter ifrån mot rasism och splittring i pandemins fotspår

Med oro har många av oss sett hur tonen vi använder mot varandra här i Södertälje har hårdnat den senaste tiden, bland annat på sociala medier. En del kommentarer har uppfattats som nedsättande och andra som rent rasistiska.

Det är svårt att inte bli upprörd när man uppfattar att andra inte bidrar till att minska smittspridningen på samma sätt som man själv gör. Men det är ofrånkomligt att vi som bor här på samma plats är i pandemin tillsammans.

Det spelar ingen roll vem man är eller vilken del av Södertälje man bor i. Vi gör ingen skillnad mellan folk och folk och det gör inte coronaviruset heller.

907 Södertäljebor miste sitt liv under förra året. Nästan 200 av dem hade covid-19 som en underliggande dödsorsak. För familj, vänner och anhöriga har sorgen varit tung att bära. Coronapandemin är den största tragedi som drabbat Södertälje i modern tid.

Utan dessa uppoffringar hade fler blivit sjuka eller till och med dött.

Många har gjort uppoffringar i sina dagliga liv för att bidra till att minska smittspridningen trots att det är svårt. Ungdomar som inte kunnat fira studenten, familjer som inte träffat sina äldre, äldre som inte träffat sina barnbarn eller ens lämnat sina hem på ett år och förälskade par som skjutit upp sina bröllop är bara några exempel.

Utan dessa uppoffringar hade fler blivit sjuka eller till och med dött. Genom den kraftsamling vi som bor i hela kommunen har gjort tillsammans efter jul har vi fått ner smittspridningen radikalt.

Nu finns ett ljus i tunneln. På rekordtid har vaccin tagits fram och fler och fler får sina livsavgörande doser. Men faran är inte över.

Vi vet från förra året att smittan kan spridas snabbt under vårmånaderna och att alldeles för många av de som drabbas inte kommer att klara sig.

Genom att avstå från att träffa människor som vi sällan umgås med räddar vi liv. Genom att föregå med gott exempel och stanna hemma så mycket som det går är vi med och visar för andra hur de också ska göra. Uppoffringarna vi gör är inte för statens skull utan av omtanke om varandra.

Var och en måste börja med det man själv kan påverka, nämligen att man själv gör rätt.

De allra flesta gör sitt bästa och det är viktigt att alla fortsätter att göra så rätt man kan. Att man uppfattar att några gör fel är aldrig en anledning att göra fel själv.

Var och en måste börja med det man själv kan påverka, nämligen att man själv gör rätt. Det är så vi räddar liv och förhindrar ännu mer sorg här hos oss.

För dem som inte skulle klara smittan är hjälpen på väg. Tillsammans kan vi alla hjälpas åt att se till att så många som möjligt klarar sig till dess. Tragedin är hela samhällets och den måste få ett slut.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

David Winerdal (KD)

kommunalråd

Tage Gripenstam (C)

kommunalråd

Lars Greger (MP)

kommunalråd

Alexander Rosenberg (M)

oppositionsråd

Beata Milewczyk (SD)

gruppledare

Metin Hawsho (L)

gruppledare

Sait Yildiz (V)

tillförordnad gruppledare

Joakim Granberg (RP)

gruppledare

Zeki Bisso

styrelseordförande, S:t Jacobs syrisk-ortodoxa församling i Södertälje

Robert Halef

styrelseordförande, S:t Afrems syrisk-ortodoxa församling i Södertälje

Ralph Sjöholm

kyrkoherde Svenska kyrkan i Södertälje

Saad Sirop Hanna

biskop, apostolisk visitator för kaldéer i Europa, ansvarig för den kaldéiska missionen i Södertälje

Varojan Milkonian

styrelseordförande S:ta Maria armeniska apostoliska kyrkan i Södertälje

Joseph Gobran

kyrkoherde S:t Mina koptiska ortodoxa kyrka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel