Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Pojkar ska gilla dödskallar – flickor fjärilar

Kom och titta mamma! Min son (3,5 år) hade fastnat för något fint och kallade på mig i leksaksaffären. Det var nyckelringar i form av glänsande fjärilar i hård plast.

Vad bra, sa jag. Kanske det är en fin present till pappa? Jag såg snabbt att det stod namn och även ”mamma”, på en av fjärilarna. Kanske fanns en med ”pappa” på, eller ett annat passande namn. Sonen började fundera och tyckte nog att det var en bra present, då kan han ha den i bilen, tyckte han.

Det var då jag såg det. På fjärilarna fanns bara flicknamn och ”mamma”, ”syrran” och så vidare. På andra sidan fanns det som var tänkt till honom och pappa. Dödskallar i grått, blått och svart. Där fanns pojknamnen och även ”pappa”…

Budskapet är tydligt. Om du är pojke, ska du gilla tuffa dödskallar, om du är flicka passar rosa fjärilar. Kom igen! Har vi inte kommit längre år 2020?! Jag trodde nog det.

Det här är tydligt i annat med som finns att köpa till barn. Det speciella här, var ju det övertydliga i att namnen bestämde vilket kön som hörde hemma var.

Både flickor och pojkar, män och kvinnor förlorar på begränsande könsroller.

Några nyckelringar bara, kan man tycka, fånigt att uppröras över. Men det är väl just det. Alla detaljer, alla bäckar små, som tillsammans skriker in i barnens öron hur de ska vara, tycka och känna. Det gör mig så arg.

Både flickor och pojkar, män och kvinnor förlorar på begränsande könsroller. Under senare 90-tal och början på 2000-talet pratades det mycket om att tjejer ska ta för sig och ”girl power”. Nu ser vi pojkarnas situation tydligare och den machokultur som man också ville pådyvla tjejerna börjar ifrågasättas på sina håll. Det är hoppfullt.

Jag vill skydda mina pojkar från budskapet att de måste vara mörkt klädda varelser, alltid tuffa, starka och hårda. Och allt vad det kan föra med sig.

Jag önskar att barn av båda könen fick vara rörliga i sig själva, så långt det går. Inte låsta, av föreställningar och krav inifrån och utifrån.

Låt oss välja bort de svarta och rosa groparna, som grävs åt våra pojkar och flickor!

Jenny Grahn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel