Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Påskens hälsning

Vem kunde för ett år sedan tro att pandemin skulle hålla även denna påskhelg i sitt skoningslösa grepp? När vi nu närmar oss denna stora kristna högtid är det svårt att se slutet på Coronatillvaron. Men påskens budskap om villkorslös kärlek och seger över döden kan ge oss såväl tröst som motivation.

I den tid då motsättningar ökar, hopplösheten breder ut sig och egoismen tilltar är den radikala kärlek som demonstrerades på långfredagen för 2000 år sedan något att inspireras av. Särskilt nu när våldsbrott framkallar rädsla och hat i svenska samhällen, fusk upptäcks i vaccinkön, samt beskedet som kommer från stora och mäktiga nationer att de vägrar dela med sig av sitt vaccin till andra länder. Finns det några föredömen som visar främlingen välvilja och uppträder utan egoism?

Som kristna har vi ett svar. Korset är idag den främsta symbolen för den kristna tron, men det var också avrättningsredskapet som orsakade Jesu död. Korsets nuvarande status kan endast begripas när man inser att döden på Golgata kors var en kärleksförklaring. Jesus själv sa att Gud älskade världen så mycket att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. Detta är den kristna trons huvudbudskap. Oavsett vad du har gjort eller gör, Gud älskar dig villkorslöst. Under påsken minns kristna Jesu död och firar hans uppståndelse. Död, sjukdom och lidande besegrades. Livet vann.

Alla människor har troligen känt sig utanför i något sammanhang. Hur många har inte under pandemin fått smaka på erfarenheten av att vara ensam och rentav bortglömd? Jesus har fokus på dem som omgivningen kanske inte ser så högt på. Missionären Eli Stanley Jones formulerade det så vackert och sant: ”Tre ord var ständigt på Jesu läppar: De minsta, de sista, de förlorade.” I rännstenen, på flyktvägarna, bland kriminella, hos dem som inte passar in och även hos de korrupta finns Jesus. Tänk att alla dessa personer ryms i påskdramat.

Påskens hälsning till oss är att det finns nåd, en gudomlig kärlek som möter dig med en inbjudan till försoning. Denna tro ger Pingstkyrkan kraft och vilja att vara till stöd och hjälp. I hela vårt land gör vi vad vi kan. Här i Södertälje har pingstkyrkan sitt social center på nedre Torekällgatan.

Trots pandemin har du möjligheten att uppleva påskens budskap. Här Södertälje sänder vi tillsammans med andra kyrkor våra gudstjänster på youtube. Ett bra sätt att titta in i kyrkan även om man inte brukar. Om du behöver någon att samtala med är du alltid välkommen att höra av dig eller komma till kyrkan. Jesus älskar dig.

Daniel Alm, föreståndare Pingst – Fria församlingar i samverkan

Andreas Ardenfors, pastor i Pingstkyrkan, Södertälje

Jonas Päivärinta, Södertälje internationella kyrka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel