Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Otillräcklig demokrati i dagens stadsplanering

 
Hotellplanerna vid Maren
Visa alla artiklar

Varför är det så många kommunala byggprojekt som möts av protester från väljarna? Jag tänker på det bruna huset som skymmer Rådhuset och husbygget som ockuperar Orionkullen och förminskar Gamla Flickskolan.

Nu har politikerna gett klartecken för privata fastighetsägare att bygga hotell på de kanske mest älskade och genuina platserna i staden – nämligen vid Maren och på Torekällberget.

Opinionen mot dessa projekt verkar vara stark om man följer debatten i LT. Varför driver politikerna igenom projekt mot Södertäljebornas vilja? Beror det på att man tycker att folket inte förstår vikten av projekten eller på att politikerna helt enkelt inte bryr sig om vad vi tycker? Oavsett vilket så haltar demokratin.

Just nu pågår ett samråd där medborgarna och olika remissinstanser får komma med synpunkter på bland annat hotellen vid Maren och på Torekällberget. När det gäller Marenhotellet är problemet att kommunen har sålt ut Marentomten med löfte att ägaren får bygga ett höghushotell. Flera intressenter fanns med från början. Hur deras förslag såg ut får Södertäljeborna inte ta ställning till, eftersom det diskuterades och beslutades i Telge Fastigheters styrelse och därmed är det affärshemligheter. Ett sätt att runda demokratin.

Nu finns det bara ett förslag och därmed är samrådet meningslöst, vilket bland andra förre stadsarkitekten Anders Bäcklander påtalat i LT.

Viktiga strategiska beslut sker nu över huvudet på Södertäljeborna. Exempelvis att stadens inriktning främst ska vara mot Stockholmsregionen och inte mot Sörmland som vi ju tillhör. Detta fokus har lett till att vi är en dålig kopia av en Stockholmsförort. Många Södertäljebor flyttar till Strängnäs, Mariefred och

inte minst Trosa, som blivit den mest populära orten för unga människor i Stockholmsområdet. Om vi hade byggt vidare på Södertäljes genuina småstadskaraktär så hade Södertälje varit attraktivare att bo i.

Ett annat inriktningsbeslut som förefaller sakna ett folkligt stöd är att staden ska förtätas. Det vill säga att man ska tränga in nya hus i befintlig miljö. Detta förfarande leder till andra problem som att vårt kultursamhälle och vår historia kommer i bakgrunden. Det får också etiska och moraliska konsekvenser.

Det är allvarligt när politikerna inte är i samklang med folkviljan. Det leder till missnöje och politikerförakt.

Det är inte okej, enligt min mening, att placera stora hus framför näsan på befintliga boende i staden, som då får en drastiskt försämrad miljö. Likaså är det både kulturellt och etiskt förkastligt att splittra ett gammalt villaområde med höga hus. Allt detta rimmar dessutom illa med vad politikerna själva säger: ”Förtätning ska ske på ett sätt som visar respekt för den befintliga strukturen och bebyggelsen”.

Det är allvarligt när politikerna inte är i samklang med folkviljan. Det leder till missnöje och politikerförakt. Tyvärr minskar de politiska partierna drastiskt i medlemsantal och därmed blir politikerna mindre representativa.

De traditionella och formella demokratiska besluten i dagens stadsplanering är otillräckliga.

I dag måste den som vill bygga något begära bygglov av kommunen. Kommunen borde också begära ”bygglov” – fast från medborgarna. Den bästa lösningen på detta är att genomföra beslutande folkomröstningar om större förändringar, till exempel inriktning i stadsbyggandet och omfattande förändringar i stadsmiljön. Det skulle säkert öka människors intresse för politik i allmänhet men kanske också lusten att bli politiskt aktiv.

Under alla omständigheter behöver politikerna utveckla hela planprocessen så att vi Södertäljebor kan påverka – på riktigt – genom en bred och fördjupad diskussion om den framtida stadsbyggnationen.

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel