Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Öppet brev till utbildningsnämnden om Wendela Hebbegymnasiets framtid

 
Gymnasiekrisen
Visa alla artiklar

Annons

Utbildningsnämnden fattar i dag beslut om Södertäljes gymnasieskolors framtid. Utbildningskontoret föreslår att antagningen till Wendela Hebbegymnasiet stängs, i avvaktan på en översyn av kommunens programutbud. Detta är ett ogenomtänkt och förhastat beslut.

Wendela Hebbegymnasiet (WHG) har genomgått en omorganisation. Detta har bidragit till sämre söksiffror och ekonomiskt underskott, och det har tagit tid för en ny organisation att sätta sig. Denna höst har lugnet infunnit sig, samtidigt som vi sett att intresset för skolan ökat. Det är i det läget som utbildningskontoret dragit slutsatsen att skolans intag ska stängas.

Genom att stänga antagningen blir verksamheten starkt lidande. Allt vi byggt upp raseras. Skolan tappar förtroende och elever söker sig utanför kommunen. Samtidigt dräneras kommunen på såväl kompetent personal som värdefulla kulturinslag.

Wendela Hebbegymnasiet är ett etablerat namn bland andra estetiska gymnasier och konstnärliga högskolor i Sverige. Det geografiska läget lockar sökande från kranskommunerna, och våra elever kommer från olika kulturella miljöer. Många elever från utbildar sig vidare på högskola och universitet - ofta inom kultur och konst.

Skolan bjuder varje år på kultur i Södertälje; dans och teater, musikal, konstutställningar, mediefestival. Elever och lärare producerar illustration, grafisk form, foto, film och text i samarbete med konstnärliga högskolor, kommun och näringsliv.

Södertälje kommun utmärktes tidigare av att vara en kulturstad. Kulturen berikar, och håller samman. Det behövs i en kommun som Södertälje, där mycket sliter isär. Kulturlivet kan locka välutbildade grupper att flytta till, och stanna i, Södertälje. Vilka vill bo i en stad utan ett levande kulturliv?

Under 2000-talet har flera snabba förändringar genomförts för gymnasieskolorna i Södertälje. Detta har skapat en oro över trovärdigheten i kommunens skolpolitik. Gymnasieelever i Södertälje söker sig till skolor utanför kommunen mer än i någon annan svensk kommun.

Nu vill man igen, utan samrådsprocess, ta ett ogenomtänkt, ödesdigert beslut. I förslaget beskrivs felaktigt att antalet elever nationellt på estetiska program har sjunkit. Det estetiska programmet har vuxit från 7 283 elever 2018 till 7 500 elever 2019 (Skolverket).

Med lite tid, och en insats från kommunens sida, går det att vända utvecklingen.

Argumenten för att stoppa antagningen till gymnasiet handlar om ekonomi och sjunkande söksiffror. Dock är det viktigt att se orsakerna till problemen. Omorganisationer tar tid. Marknadsföring har inte skett på rätt sätt och med rätt resurser. Med lite tid, och en insats från kommunens sida, går det att vända utvecklingen. Hur skulle en nedläggning av Wendela Hebbegymnasiet påverka kommunen?

Förslaget att stänga antagningen till bör avslås. Låt oss vara delaktiga i processen kring ett nytt programutbud, medan skolan bedriver sin verksamhet. Vi vädjar till er politiker i nämnden att uppdra åt utbildningskontoret att i samråd med representanter från gymnasieskolorna arbeta med ny struktur för programutbud i kommunen, inkluderat en nysatsning på Wendela Hebbegymnasiet till läsåret 2020–2021. Wendela Hebbegymnasiet kan växa sig starkt igen, och vara en sammanhållande kraft för kultur och samhällsliv i Södertälje.

Undertecknat av 39 medarbetare på Wendela Hebbe- och Torekällgymnasiet, genom:

Erik Nihlgård

karaktärsämneslärare, teater

Lena Strand

karaktärsämneslärare, bild och form

Lena Östman

karaktärs- och kärnämneslärare, mediaämnen och engelska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel