Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Omsättningsstöd behövs för att rädda jobben

Coronaviruset har på några veckor förändrat världen, samhället och ekonomin. Tusentals människor har förlorat sina liv i epidemin vilket är en oerhörd tragedi.

Företag står stilla. Affärer, hotell, restauranger, museer med flera har förlorat stora delar av sina intäkter. Om vi ska stoppa massarbetslöshet i Stockholmsregionen behöver företagen få hjälp att övervintra den här krisen. Därför har Liberalerna drivit på för ett omsättningsstöd som täcker fasta kostnader för företag som förlorat merparten av sina intäkter på grund av krisen. Något som vi nu fått igenom i vårt samarbete med regeringen. På Valborgsmässoafton kom beskedet om 39 miljarder kronor i omsättningsstöd riktade till företag under pandemin.

Liberalerna är stolta över de räddningspaket som vi infört tillsammans med regeringen.

Danmark och Norge har infört mer omfattande finanspolitiska åtgärder än Sverige.

Korttidspermitteringar har hittills skyddat fler än 49 000 personer i regionen från uppsägning. Jämför man Sverige med andra länder är det dock tydligt att vi kan göra mer för att rädda jobb och företag. Danmark och Norge har infört mer omfattande finanspolitiska åtgärder än Sverige. Sverige har hittills presenterat satsningar på 2,6 procent av BNP. Samma siffror för Norge och Danmark är 4,6 respektive 4,1 procent av BNP. Båda länderna har också någon form av omsättningsstöd.

Det är företagen som skapar både jobb och de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Ska vi rädda välfärden måste vi också rädda jobben. Kostsamma åtgärder nu minskar risken för än mer kostsamma åtgärder imorgon.

Om vi hanterar krisen på ett sätt som minimerar antalet konkurser som uppstår kan det finnas goda möjligheter för svenska företag att expandera när ekonomin vänder – men det förutsätter att svenska företag fort kan komma på fötter igen. Ett starkt omsättningsstöd behövs för att rädda jobben och välfärden.

Metin Hawsho (L)

gruppledare Södertälje

Gulan Avci (L)

riksdagsledamot

Malin Danielsson (L)

riksdagsledamot

Joar Forsell (L)

riksdagsledamot

Nina Lundström (L)

riksdagsledamot

Fredrik Malm (L)

riksdagsledamot

Barbro Westerholm (L)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel