Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ologiskt att inte låta människor gå på begravning

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Sedan de första coronarestriktionerna kom har SOKU som ett av de största ungdomsförbunden för syrisk-ortodoxa ungdomar uppmanat till att strikt följa restriktioner och regler. Våra aktiviteter, flera hundra runtom i Sverige har avslutats och omformats till digitala träffar och möten. Stora event som körfestivaler och bibeltävlingar har digitaliserats eller skjutits upp. Det för att stoppa spridningen av smittan. Vi har tagit och tar ansvar.

Vi som förbund vill lyfta och diskutera det ologiska i att begravningar, som är en mycket viktig dag för många personer som förlorat nära och kära, ifrågasätts och problematiseras. En utomhusbegravning kan ske under ordnade former med avstånd, på samma sätt som det går att handla i möbelaffären eller på Systembolaget. Dessa butiker kan i dag ha flera hundra personer i samma lokal utan att det väcker större känslostormar, medan begravningar begränsas till 20 personer. Varför är den allmänna uppfattningen att det går att handla en back öl eller ett par flaskor chardonnay ansvarsfullt på Systembolaget men inte att gå på en begravning? Är det logiskt?

Menar man att Ica-personalen tar större ansvar än diakoner och präster i kyrkan?

Pandemin kan också utlösa posttraumatisk problematik för personer och familjer som inte kunnat sörja ordentligt. Fler och fler röster hörs om depression och ångest bland både unga och gamla. Vem ansvarar för dem om alla kyrkor och andliga center är stängda med lås och bom? Menar man att Ica-personalen tar större ansvar än diakoner och präster i kyrkan?

Det lokala gymmet får samla människor efter kvadratmeterregeln trots en enorm smittorisk med svett och flåsande människor, medan Uppsala domkyrka får samla åtta personer oavsett hur många kvadratmeter och hur mycket luftvolym som finns.

Om detta skrev Sveriges kristna råd ett öppet brev till statsråd Amanda Lind (MP). Är det logiska och ansvarsfulla regler?

Kritik ska kunna riktas mot regeringens ologiska beslut och förvirrande budskap.

Att möjlighet till att framföra kritik och väcka debatt likställs med att vara rebellisk är odemokratiskt och ovärdigt den fria debatten. Kritik ska kunna riktas mot regeringens ologiska beslut och förvirrande budskap. Regeringen har flertalet gånger omprövat och korrigerat beslut efter debatt och diskussion. Vi uppmanar inte till uppror, vi uppmanar till diskussion. SOKU är inte den enda organisation i Sverige som kritiserat regeringens coronastrategi.

Coronakommissionen övergripande bedömning är att regeringen totalt misslyckats med att skydda våra äldre. Äldrevården och hemvården har kritiserats av bland annat myndigheten Ivo. Patienter fick inte träffa en läkare när de blev sjuka med covid-19. Sjuka äldre har i stället fått lugnande medicin. Någons förälder, mamma eller pappa, någons syster eller bror dör i ensamhet. Samtidigt ska familjer som inte fått möjlighet att sköta om sina äldre under deras sista dagar nu förvägras möjligheten att själva bestämma hur och på vilket sätt de ska begrava dem också? Givetvis med avstånd och där man följer rekommendationer.

Sportlovsaktiviteter som är ”smittsäkra” har fått grönt ljus samtidigt som de lokala och regionala smittläkarna på orter som Åre och Sälen mer eller mindre uppmanat folk att stanna hemma.

Vi bör påminnas att en stor del av smittan som skedde i Sverige i början av pandemin orsakades av resenärer till Alperna och regeringens tafatta reaktion. Det måste finnas en mänsklig syn på begravningar som sker utomhus – dessa bör inte jämföras med behovet av en ny soffa i möbelaffären. Det går att handla digitalt.

Juliana Aktas

ordförande, SOKU Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel