Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Okunnigt om alternativmedicin, Ella Bohlin

I ett inslag i SVT Stockholm den 2 augusti påstår Ella Bohlin (KD) ”att alternativmedicin är lurendrejeri”. Hon säger detta i samband med ett uttalande från mig där jag informerar om att försäljningstillståndet för antroposofiska läkemedel upphör den 1 september och att Weledaapoteket på Vidarkliniken/Vidar Rehab stänger. Ella Bohlin avslöjar därmed en total okunnighet om vad hon varit med och beslutat och nu yttrar sig om.

På Vidarkliniken/Vidar Rehab är det läkare, precis som på vilket sjukhus som helst, som ansvarar för vården. Det som skiljer är att våra läkare även använder antroposofiska naturläkemedel och andra kompletterande individuella terapier. Det handlar därför överhuvudtaget inte om alternativ medicin, utan om det som kallas integrativ medicin, det vill säga en vårdform där skolmedicin kompletteras med välbeprövade läkemedel och behandlingar, som också stärker och stödjer det friska hos patienten.

Antroposofiska läkemedel är bevisligen ofarliga och oberoende publicerade forskningsresultat visar att vården av patienter med stressrelaterade sjukdomar samt kroniska smärttillstånd, hos oss ger betydligt bättre resultat än vården inom landstinget. Det finns också positiva forskningsresultat vad gäller rehabiliteringen av patienter med cancer.

Våra läkemedel har under mer än 30 år haft särskilda regeringstillstånd då tidigare regeringar och beslutsfattare bedömt vår verksamhet som viktig för Sverige. Det är svårt att förstå hur en ansvarig politiker i dag i ett reportage om antroposofiska läkemedel kan komma undan med ett generellt uttalande om ”alternativmedicin”.

Hon förminskar då även de pålästa, insatta, namnkunniga politiker som genom åren varit stora tillskyndare av denna vårdform. Antroposofiska läkemedel har dessutom används i omkring 100 år i länder med minst lika bra och seriös sjukvård, som den som erbjuds i Sverige. De antroposofiska läkemedlen förskrivs av tiotusentals erfarna läkare i hela världen, lika många som det totala antalet läkare i vårt land! Är de alla lurendrejare enligt Ella Bohlin?

När det gäller vetenskaplig evidens inom skolmedicinen, kan det vara bra för Ella Bohlin och hennes kollegor att känna till, att den som högst ligger på mellan tio och 20 procent, resten är även inom skolmedicinen det man kallar beprövad erfarenhet.

Lagstiftningen inom EU för läkemedel som bereds av natursubstanser kräver att de är bevisligen ofarliga och framställda enligt gällande kvalitetskrav för att kunna registreras. Den europeiska lagstiftningen kräver inte en visad effekt.

Varför inte? Jo, därför att varje registrering av ett läkemedel innebär en avvägning mellan risk och nytta. Om det inte finns någon risk menar man inom EU att läkemedlet kan användas om patienten är informerad. Att av detta dra slutsatsen att läkemedlen inte har någon effekt är fel.

Med patienterna i fokus, Bohlin: Varför finns inte tillgång till antroposofiska läkemedel i Sverige såsom i de flesta andra EU-länder? Varför valde Sverige att inte skapa en lagstiftning i enlighet med EU-direktivet? Varför har patienterna ingen röst i detta?

Makt och kunskap borde höra ihop. Ella Bohlin borde läsa på innan hon är med och fattar beslut kring frågor som påverkar så många människor!

Ursula Flatters

Allmänläkare och styrelseledamot i Stiftelsen Vidarkliniken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel