Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nya vattentornet i Nykvarn – årets fallossymbol

Potenta politiker och tjänstemän vill att deras beslut ska synas och gärna lysas upp. Därför satsar man gärna på en kampanil, nytt centrum, förtätningar med höghus på bostadsnära grönområden, vattentorn med mera. I tron att det är precis det som alla medborgare vill ha och vad ett samhälle verkligen behöver. Det spelar ingen roll att människor protesterar, att det blir mycket dyrare och tar längre tid än det var tänkt.

Nykvarns nya centrum blir flera år försenat, vattentornet kostar skattebetalarna 63 miljoner kronor inte 41,8 miljoner kronor som man sa i mars 2018. Bara belysningen kostar en miljon kronor.

Men det gör väl inget, epitetet årets byggnad 2020 hägrar. 

Samtidigt faller kvaliteten i Nykvarns skolor som tidigare legat högt i nationella jämförelser. Men på grund av färre behöriga lärare, för stora barngrupper, ohälsa och negativ löneutveckling söker sig behöriga lärare till annan ort och det får direkt återverkning på lärandet.

Lärarförbundet säger: när barngrupperna/klasserna blir större och andelen utbildade lärare minskar ökar risken för att barn och elever känner otrygghet, stress, minskad studiero och skolresultaten sjunker. Nykvarn har relativt sett haft hög kvalitet i förskolan och goda resultat i skolan och det trots vad kommunen lägger på verksamheterna.

Enligt Lärarförbundets ranking ”Bästa skolkommun” i Sverige kom Nykvarn 2016 på plats 30 och 2017 på plats 42. För ”resurser” på 239:e plats 2018 och 253:e plats för ”friska lärare” samma år.

Lärarlönerna och andelen godkända elever tillhör Nykvarns styrkor relativt sett, medan nivån på sjukfrånvaron och resurstilldelningen drar ner kommunens rankning.

Hög sjukfrånvaro och liten resurstilldelning gjorde att Nykvarn 2020 låg på 201:a plats bland landets 290 kommuner, med en generell utveckling i negativ riktning. Lärarförbundets undersökning bygger på en jämförelse av tio kriterier. Lärarlönerna och andelen godkända elever tillhör Nykvarns styrkor relativt sett, medan nivån på sjukfrånvaron och resurstilldelningen drar ner kommunens rankning.

Och nu vill man revidera verksamheterna ytterligare. Så här säger Lärarförbundet; Besparingar påverkar kvaliteten i barnens och ungdomarnas omsorg och utbildning men också kommunens möjlighet att leva upp till skollag, läroplaner, arbetsmiljölag och läraravtal. För att inte tala om att vara en kommun där barnfamiljer vill bo och bo kvar i.

2020 har Nykvarns skolor ett underskott på cirka 10 miljoner kronor vilket revisionen tryckte på som mycket allvarligt. Tänk om kommunfullmäktige kunde fatta beslut att enhälligt säga okej till ytterligare 20 miljoner kronor till skolans brist på resurser på samma sätt som man gjorde när Peab sa att man behövde mer pengar till vattentornet. Givetvis ska vi också ha belysning på skolfasaderna och varför inte en ljusshow vid lämpligt tillfälle.

Med förhoppning om att Nykvarns skolor och förskolor blir nominerade till ”årets skola”.

Åke Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel