Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nya stambanor behövs för jobb och tillväxt

I morgon torsdag återupptas de samtal om nya stambanor som regeringen påbörjade redan under förra mandatperioden. Det gör vi för att det brådskar med besked, inte minst för att kommuner och regioner sedan länge står i startgroparna.

Moderaterna och Kristdemokraterna har dock tackat nej. Jag beklagar detta och är beredd att lyssna på konstruktiva förslag. Att bygga nya stambanor är alldeles för viktigt för att M och KD ska stå utanför det största industriella projektet i modern tid. Min dörr står öppen.

Det råder inga tvivel om att det behövs nya stambanor. Det är fullt på spåren. Vi måste klara klimatmålen och tåget behöver bli ett reellt alternativ till flyget och bilen. Att vi nu genomför den största järnvägssatsningen i modern tid räcker inte. Nya stambanor behövs för att möta det kraftigt ökande tågresandet, ge möjlighet till mer gods på tåg och öka pendeltågens möjlighet i nuvarande tågsystem.

Genom byggandet av nya stambanor vidgas också Sveriges arbetsmarknadsregioner i och med att fler kan pendla längre. Det medför också att nya bostäder byggs. Resultatet blir en modernisering av Sverige.

Vi vill se en särskild finansieringslösning. Det innebär att nya stambanor inte kommer att genomföras på bekostnad av andra satsningar i landet såsom Norrbotniabanan och Sydostlänken.

Nya stambanor kommer bidra till högre pålitlighet i järnvägssystemet som helhet. Det är bra för hela Sverige.

Det är viktigt för Sverige att komma igång så snart som möjligt. Det är därför vi redan nu har påbörjat arbetet med Ostlänken mellan Järna och Linköping och med sträckorna Göteborg–Borås och Lund–Hässleholm. Nya stambanor kommer bidra till högre pålitlighet i järnvägssystemet som helhet. Det är bra för hela Sverige.

Vårt budskap är tydligt. Nya stambanor behövs. Ett nej till nya stambanor skulle skapa stora problem i tågsystemet under lång tid framöver. Dessutom skulle det allvarligt försvåra Sveriges möjlighet att klara klimatkraven. De är nödvändiga för att vi ska få mer klimatsmarta transporter. Men också för jobb och tillväxt.

Vi måste ställa oss frågan vad frånvaron av investeringar i infrastruktur innebär. Det finns såklart en prislapp för att inte gör en investering. Vi tar ansvar för det största industriella projektet i modern tid. Det byggs bara nya stambanor vart hundrade år.

Tomas Eneroth (S)

infrastrukturminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel