Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu startar vi en ny familjecentral i Södertälje

Alla barn borde få chansen till en god hälsa. Det är nog något alla föräldrar önskar sina barn – men alla familjer har inte samma förutsättningar. För att ge bättre råd och stöd skapar regionen och kommunen familjecentraler – där barnavårdscentral och mödravård samarbetar med socialtjänst och öppen förskola. En sådan familjecentral skapas nu i Södertälje centrum.

På familjecentralen kan man se till hela familjens behov och eventuella problem, både hälsomässigt och socialt. Familjen kan få stöd kring hälsosamma val och i föräldraskapet. Det gynnar både barnen och de vuxna.

Förutom kommunal socialtjänst, öppen förskola och hälso- och sjukvård riktad mot barn och familjer (BVC och barnmorskemottagningar) kan även amningsmottagningar och vårdcentraler vara involverade från regionens/sjukvårdens sida.

Läs också Tomas Karlssons ledare: Många märkligheter kring familjecentralen

Familjecentralen i Geneta har funnits sedan tidigare men nu kommer den få långsiktigt stabila förutsättningar. Tidigare har man samarbetat lokalt på eget initiativ, och det är bra, men nu blir det ett tydligt tilläggsuppdrag som BVC och barnmorskemottagning får möjlighet att ansöka om tillsammans med kommunens verksamheter. Regionen satsar också på startbidrag som även befintliga familjecentraler som vår i Geneta får del av.

Det kommer nu alltså starta en ytterligare familjecentral i Södertälje centrum utöver den i Geneta. Även denna verksamhet får ta del av de ökade satsningar om regionen och kommunen gemensamt riktar till familjecentralerna i form av BVC och barnmorskemottagning.

En god hälsa är en frihetsfråga. Där behoven är som störst ska vården och stödet vara som starkast.

Anna Starbrink (L)

hälso- och sjukvårdsregionråd

Victor Zetterman (L)

ledamot socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel