Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu ska hemförlossning ingå i det ordinarie vårdutbudet

Den här veckan har Region Stockholm beslutat om att låta hemförlossning gå in i det ordinarie vårdutbudet. Det har varit en lång process där Miljöpartiet varit starkt pådrivande. Miljöpartiet var med att införa möjligheten till hemförlossning mandatperioden 2003–2006, och vi har fortsatt att träffa hembarnmorskor och kvinnor som värnar möjligheten till hemförlossning.

Möjligheten att föda hemma har varit knuten till tillgång på hembarnmorskor som arbetade helt fristående från förlossningsklinikerna. Viktiga krav för att beviljas hemförlossning var bland annat att den födande mamman skulle vara i övrigt frisk, folkbokförd inom Stockholms län, vara omföderska och redan ha haft en normal förlossning.

Samma krav finns i det nya regelverket, men i stället för att knyta verksamheten till enstaka barnmorskor kommer hemförlossningsvården utgå från ordinarie förlossningskliniker – med tydligare möjlighet till sammanhållen journalföring och läkemedelsförskrivning.

För första gången erbjuder nu Region Stockholm hemförlossning som del i ordinarie vårdverksamhet, med högre grad av patientsäkerhet och, utifrån vad vi har kunnat se, en stabilare tillgänglighet. Vilka förlossningskliniker som tar sig an uppdraget är i dagsläget inte klart, men flera verksamheter har tydligt visat intresse.

Det är av yttersta vikt att mamman kan föda på ett sätt hon är bekväm med och som är så säkert som möjligt för henne och barnet.

Det är relativt få kvinnor som väljer att föda hemma, men det är en valmöjlighet som behöver vara självklar. Att föda ett barn är en stor händelse i livet. Det är av yttersta vikt att mamman kan föda på ett sätt hon är bekväm med och som är så säkert som möjligt för henne och barnet. Det här nya avtalet är en viktig hörnsten i arbetet för kvinnans egenmakt i förlossningssituationen, och för Miljöpartiet en viktig jämställdhetsmarkering.

Miljöpartiet har nu suttit med i den styrande koalitionen i ett år. Vi arbetar för att det ska ge avtryck i långsiktigt hållbart vårdutbud som tillgodoser patienternas vårdbehov och valfrihet – även för den som har särskilda behov och önskemål. Det gäller inte minst i det här fallet, där vi stärker kvinnans rätt att själv kunna påverka om hon ska föda på sjukhus eller i sitt eget hem.

Susanne Nordling (MP)

gruppledare hälso- och sjukvård, Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel