Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu måste vi kämpa för liberala värden i vården

 
Vidarkliniken läggs ner
Visa alla artiklar

Dramat kring Vidarkliniken och antroposofisk medicin handlar egentligen om mycket mer. Frågan är om vi ska fortsätta att vara ett liberalt samhälle som respekterar den enskilda människan och hens val så mycket som möjligt. Eller om vi ska utvecklas mot ett auktoritärt förmyndarsamhälle där stat och region föreskriver vad som är bra för den enskilde.

Anmäl text- och faktafel

Den liberalisering av den svenska vårdpolitiken som genomfördes på 1970- och 80-talen handlade om just detta, att respektera den enskildes rätt att välja, så länge grundläggande säkerhetskrav kunde tillgodoses. Det avtal mellan Stockholms läns landsting och Vidarkliniken som fanns i mer än tre årtionden hade som ett uttalat syfte att ge Stockholms läns innevånare tillgång till komplementär och antroposofisk vård och behandling. Nu är regionledningens mål det motsatta, att förhindra att regionens innevånare får denna valmöjlighet.

Det handlar inte om komplementär medicin i sig ska få offentlig finansiering eller inte. Nej, signalen från hanteringen av Vidarkliniken är att en klinik som, utöver skolmedicinen, erbjuder komplementär medicin kommer att bojkottas och ställas helt utan offentlig finansiering. Vilket gör detta otillgängligt för alla människor med normala inkomster.

Till råga på allt upphör nu den dispens som gör det möjligt att tillhandahålla antroposofiska läkemedel, som inte genomgått prövning.

EU har sagt ifrån att dispenser bara ska vara tillfälliga och att Sverige måste hitta en permanent lösning. Och det har Sverige inte gjort, trots gott om tid.

Flertalet av våra grannländer har hittat anpassade lösningar. Sverige skulle lätt kunna lösa problemet genom att tillämpa den så kallade Cassis de Dijonprincipen

Nå, men varför kan inte de antroposofiska medicinerna genomgå en vanlig prövning. Svaret är att det aktuella prövningsförfarandet är anpassat till de stora producenterna. Det blir helt enkelt för dyrt för de småskaliga antroposofiska medicinerna. Flertalet av våra grannländer har hittat anpassade lösningar. Sverige skulle lätt kunna lösa problemet genom att tillämpa den så kallade Cassis de Dijonprincipen, att produkter som är godkända i andra EU-länder är godkända också i Sverige, om inte särskilda skäl talar emot.

Att Sverige nu sticker ut och till skillnad från andra länder förbjuder antroposofisk medicin beror inte på att man ser någon risk för skadliga biverkningar. Tvärtom. Och inte på att det skulle vara dyrt för samhället. Utan det beror på att man tycker att det är bäst om folk gör som de blir tillsagda. Storebror vet bäst.

Pär Granstedt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel