Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu gör vi upp med miljöslakten

Den ekonomiska politiken är inte enbart en fråga om kronor och ören. Den handlar i grund och botten om vilket samhälle som vi vill lämna efter oss till våra barn och barnbarn.

Anmäl text- och faktafel

Vilka miljö- och klimatinvesteringar som görs i statens budget är avgörande för ifall vi ska kunna se våra barn i ögonen eller ej. Klimatkrisen är här och nu, och det är inte någon annanstans och någon annan gång som åtgärderna måste göras. Att ta ansvar för klimatet och miljön är en fråga om att ta ansvar för hela samhället – inte bara i år utan också för alla framtida år.

Förra hösten blev det svart på vitt i Sveriges riksdag - när moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater får bestämma prioriteras miljö- och klimatfrågorna drastiskt ner.

Det vi kunde se när budgeten för år 2019 gick igenom i riksdagen var en massiv slakt av nödvändig och ambitiös miljö- och klimatpolitik.

Med den budget som nu läggs fram på riksdagens bord fortsätter Miljöpartiet och de partier vi samarbetar med nationellt att reparera revorna i miljö- och klimatpolitiken. Det ger bra förutsättningar för privatpersoner, företag och det offentliga att ta nya steg för att minska utsläppen och stärka naturpolitiken.

De statliga stöden är viktiga för att Södertälje kommun ska ta nya steg framåt.

Det viktiga arbetet med att skydda natur säkras och utvecklas genom en ny satsning på naturen i närheten av våra bostäder och krafttag för att rädda de viktiga pollinatörerna och vår biologiska mångfald.

Miljöpartiets prioriteringar på nationell nivå stämmer bra överens med de prioriteringar Miljöpartiet gör lokalt. De statliga stöden är viktiga för att Södertälje kommun ska ta nya steg framåt. Det är bland annat viktigt för att förbättra statusen i sjöar och vattendrag, åtgärder för pollinerande insekter och skogsskötsel med fokus på rekreation och biologisk mångfald.

Våra nationella miljömyndigheter får nödvändig finansiering så att de kan utföra uppdragen att övervaka vad som sker i miljön och ta fram nödvändiga åtgärder. Visst vill man gärna tro att detta var självklart och bortom politiska strider. Men så är inte fallet. År 2019 är frågan om våra myndigheter ska ha pengar nog för att kunna upptäcka när företag begår miljöbrott en politisk stridsfråga.

I och med den budget som regeringen nu lägger fram tas stora och avgörande steg för att återställa miljö- och klimatpolitiken till det den var innan förra hösten. Det är avgörande för att vi ska ha en chans att klara våra miljö- och klimatmål, men det räcker inte - vi behöver ta varje chans som finns för att göra ännu mer. Fler reformer för att minska utsläppen behövs och Miljöpartiet kommer göra allt vi kan för att skynda fram dessa både nationellt och lokalt.

Karolina Skog (MP)

ekonomisk-politisk talesperson

Hanna Klingborg (MP)

språkrör Miljöpartiet Södertälje

Lars Greger (MP)

språkrör Miljöpartiet Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel