Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nova är ett hem för unga som inte känner sig hemma

Artikel 9 av 11
Nedläggningen av Nova
Visa alla artiklar

Annons

Jag tycker att den möjliga nedläggningen av Nova i Lunagallerian är ett stort misstag – det borde absolut undvikas, eftersom Nova är en väsentlig del i många ungdomars liv i Södertälje och är en hörnsten i deras utveckling.

På ytan kan det möjligen se ut som att Nova inte är lönsamt, men det där kan inte vara längre från sanningen. Nova är en investering – en satsning på dagens ungdomar och deras kreativa och sociala utveckling, vilket jag personligen har bevittnat med mina egna ögon under många olika tillfällen.

När det gäller kreativitet, har jag sett hur Nova har fungerat som en samlingsplats för många talangfulla ungdomar - artister - som hittat en plats som inte bara uppmuntrar deras kreativitet i bland annat musik, konst och spel, utan också främjar denna utveckling. Detta görs genom att erbjuda dessa ungdomar de verktygen de behöver - verktyg som de möjligen inte alls skulle ha tillgång till annars.

Nyligen lyssnade jag på en grupp som hade en jamsession. Någon spelade piano, en annan gitarr och två andra använde sina fina röster. Tillsammans spelade de många låtar. Utan Nova skulle dessa hallar tömmas på musik och glädje, dessa instrument skulle sitta och samla damm i något skåp och dessa sångarnas sköna röster kanske aldrig fått chansen att blomstra, tills de vissnade ner till ingenting.

Nova är inte bara en samlingsplats för kreativitet, utan också är en plats för oss ungdomar att ha en trygg och lugn miljö. Där kan vi sitta och socialisera, hitta vänner, spela kort och schack, titta på filmer, spela musik, sjunga, rita, pyssla, fika, göra läxor och mycket, mycket mer. Alltid tillsammans, alltid glada, alltid med ett leende på läpparna.

Inte alla kommer från de bästa hemmen, inte alla har de bästa familjerna. I Nova, hittar många det som de kanske aldrig haft – ett hem

Jag har pratat med många om denna situation, och om vad de tycker om Nova. Det jag fick höra var alltid detsamma. Alla betraktar Nova som ett andra hem, alla älskar platsen och ingen vet vad de ska göra ifall Nova stängs. Jag har mött ungdomar, som, med sorg i rösten, sagt att de inte vet vart de skulle vända sig till efter skolan utan Nova, eller var de skulle kunna göra alla de förenämnda aktiviteterna.

Inte alla kommer från de bästa hemmen, inte alla har de bästa familjerna. I Nova, hittar många det som de kanske aldrig haft – ett hem, i form av den här härliga miljön, och en familj, i form av alla de personerna man träffar. Inklusive den trevliga, pigga och glada personalen, som alltid gör sitt allra bästa. Att stänga ner detta hus skulle förstöra denna glädje, splittra denna familj och skicka många ungdomar tillbaka till mörkret.

De flesta byggnader kan förvandlas till hus. Väldigt få hus kan bli hem.

Det har Nova lyckats med. Nova har gett ett hem till ungdomar som inte kan känna sig hemma i sina egna hus. En safe space för ungdomar som kanske inte kan prata om hur de känner med sina familjer.

I den här texten ekar rösterna av alla dessa personer. Vi alla har ett tydligt budskap. En ödmjuk begäran. Tolv ord, enkla som stillvatten men kraftiga som en våg: Stäng inte denna fina plats. Stäng inte vårt hem. Snälla, rädda Nova.

Fadi Ishaq

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel