Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nej till sänkt skatt till de allra rikaste – prioritera välfärden

Vi säger nej till stora skattesänkningar som gynnar enbart de allra rikaste. Prioriteten måste i dessa dagar vara välfärden.

Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet regerar med stöd av V, C och L. Nu har regeringen släppt sin första budget utifrån Januariöverenskommelsen.

Sverige befinner sig i en högkonjunktur, solen lyser men höst råder. Vinter är på väg.

Vi behöver nu mycket väl avvägda budgetar, som tar ansvar för Sverige i en bekymmersam tid. Landets kommuner står inför mycket tuffa utmaningar, många behöver strama åt sina verksamheter – och det rejält. Stora sparbeting är att vänta. Sötebrödsdagarna är över och vi går in i en tuffare tid.

Inför sämre tider måste vi prioritera rätt. Fokusera på samhällsproblemen och samtidigt rusta Sverige inför en annalkande lågkonjunktur. De som står långt från arbets- och bostadsmarknaden måste nu snabbt in i jobb och få tillgång till bostäder. Vården måste reformeras för att korta vårdköerna. Personalen i omsorgen måste få bättre villkor, fler äldreboendeplatser krävs för att bryta ensamheten och det förebyggande arbetet för att minska barns psykiska ohälsa behöver förstärkas. Välfärden efterlyser stora resurstillskott.

I Södertälje står vi väl rustade att möta en sämre konjunktur. Vi är väl förankrade för storm. Vi kommer klara oss bättre än många andra kommuner. Men regeringens prioriteringar drabbar även oss.

Regeringens i särklass största satsning, utan konkurrens, är riktade skattesänkningar till de som tjänar mest. Det är en reform som kommer att omfatta ytterst få Södertäljebor, men desto fler män i Danderyd.

Överklassen i Danderyd klarar den kommande lågkonjunkturen, desto besvärligare blir det för den kvinnliga undersköterskan i Hovsjö.

Vi säger nej till sådana prioriteringar. Överklassen i Danderyd klarar den kommande lågkonjunkturen, desto besvärligare blir det för den kvinnliga undersköterskan i Hovsjö. Nu gäller det att tänka rätt och göra det som Sverige behöver.

Kristdemokraternas och Moderaternas tidigare miljardsatsning på vår gemensamma välfärd finns glädjande nog kvar i det S-märkta budgetförslaget, vilket är bra.

Men det miljardregn som nu kommer att falla över Danderydsborna hade bättre behövts till vården på Södertälje sjukhus, till att korta köerna till vår barnpsykiatri och till att förbättra villkoren för vår hårt arbetande personal inom äldreomsorgen. I stället för att fördela medel till de som redan har allt kunde prioriteringen varit att hjälpa en stapplande äldreomsorg på fötter.

När Kristdemokraterna på riksplanet presenterar sin skuggbudget kan vi garantera att den inte kommer att innehålla stora skattesänkningar till enbart Sveriges rikaste.

Vi lägger dessa pengar på att korta vårdköer, på fler äldreboenden och på att stärka skolan. Det rör sig om enorma summor, som KD lägger på välfärden.

David Winerdal (KD)

Robert Halef (KD)

Mats Siljebrand (KD)

Anna Syrjänen (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel