Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nej, man kan inte förbjuda fattigdom – men väl tiggeri

Victor Zetterman (L) hävdar såväl i ett inlägg (LT, 16 oktober) som genom intervjusvar i en nyhetsartikel i samma tidning att det inte går att förbjuda fattigdom. Det håller vi med om. Däremot går det utmärkt att förbjuda tiggeri på allmänna platser – flera svenska kommuner har fullt lagenligt gjort just detta under senare tid.

I svaret på vår motion om att införa tiggeriförbud i Södertälje kommun anges att polisen inte kan fastställa att de som tigger är offer för organiserad brottslighet. Någon kartläggning som bevisar att så är fallet har emellertid inte presenterats.

Inte heller påståendet att det är få brott som är kopplade till tiggeri övertygar oss om att ett tiggeriförbud skulle vara av ondo. Ofta känns det därtill obehagligt att varje dag tvingas gå förbi människor som ber om pengar.

Olägenheterna med tiggeriet går utmärkt väl att komma till rätta med via de lokala ordningsföreskrifterna.

En del ambulerande tiggare nöjer sig heller inte med ett ”nej” utan följer efter en och fortsätter be om pengar. Vi har också egna erfarenheter av att tiggare kommer in på näringsställen, där man vill vara i fred, och vill ha pengar.

Olägenheterna med tiggeriet går utmärkt väl att komma till rätta med via de lokala ordningsföreskrifterna, vilket har bevisats av andra kommuner, så varför det inte skulle gå att göra samma sak i Södertälje kommun förstår vi inte.

Inte heller det sista argumentet som anförs i svaret från socialnämnden – att ett tiggeriförbud enligt polisen bara kan få en liten effekt – övertygar oss om att motionen bör avslås. Det är kanske svårt att bevisa vilken effekt ett tiggeriförbud kan få, men när fler och fler kommuner inför ett sådant förbud måste man dra slutsatsen att de gör analysen att ett förbud skulle kunna få en reell effekt.

Sverigedemokraterna tar, till skillnad från de flesta andra partier, det utbredda tiggeriet på stort allvar. Tiggande är inte en värdig sysselsättning för människor i ett fritt samhälle och var länge förbjudet i Sverige. När välfärdssamhället slog igenom ansågs det dock inte längre nödvändigt med tiggeriförbud.

När romska tiggare från företrädesvis Rumänien och Bulgarien 2007 tilläts röra sig fritt inom EU kom saken i ett annat läge. Sverigedemokraterna menar att tiggeriförbud kan bli en av de viktigaste signaler vi kan skicka till de kriminella grupperingarna att vi kommer att bekämpa människohandel och inte tillåta utnyttjande av fattigdom.

Beata Milewczyk (SD)

Tommy Hansson (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel