Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nej, Hawsho har inte lagt något förslag som värnar modersmålsträningen

Liberalernas gruppledare Metin Hawsho vill i en insändare (LT, 29 juni) plocka politiska poäng i frågan om modersmålsstöd i förskolan. I inlägget påstår han att ”Södertälje kommun har nyligen beslutat att dra in modersmålsundervisningen för barn i förskolan”. Vidare vill han ge intryck av att han har lagt ett skarpt förslag i utbildningsnämnden om att nuvarande modersmålsstöd ska kunna fortsätta.

Anmäl text- och faktafel

Det stämmer dock inte. För det första koncentreras modersmålsträningen till åldrarna fyra, fem och sex år i förskolan, men samtliga enheter ska ha en plan för att jobba med barns tvåspråkighet, oavsett ålder. Södertälje kommun fortsätter därmed med en betydligt mer omfattande modersmålsträning än de flesta andra kommuner.

För det andra har Hawsho hittills inte lagt något förslag i nämnden. Han har dock skickat ett mejl till mig med ett förslag till beslut som utbildningsnämnden inte får fatta och som ska finansieras med en budgetpost som inte finns. I hans förslag vill han detaljstyra att undervisningens upplägg ska fortsätta och att det ska finansieras med utbildningsnämndens post för oförutsedda utgifter.

Kommunala politiker får inte detaljstyra om ett specifikt undervisningsupplägg ska fortsätta eller inte.

Hawsho har suttit länge och på tunga poster i utbildningsnämnden. Jag förutsätter att han vet att det är förskolans chefer som enligt skollagen fattar beslut om hur undervisningen ska bedrivas. Kommunala politiker får inte detaljstyra om ett specifikt undervisningsupplägg ska fortsätta eller inte.

Skolverket beskriver det tydligt på sin hemsida: ”Hur modersmålsstöd i förskolan och förskoleklass utformas på den enskilda enheten beslutar förskolechefen eller rektorn om.” När det gäller undervisningens genomförande är det bara för oss lokalpolitiker att backa tillbaka, men följa upp och ställa krav på att elevernas kunskap ska utvecklas. Så förhåller det sig med modersmålsträningens pedagogiska upplägg precis som i alla andra ämnen.

Utbildningsnämnden kan självklart göra omfördelningar i den av kommunfullmäktige fastställda budgeten. Men det finns ingen post som är utbildningsnämndens anslag för oförutsedda utgifter, vilket jag förutsätter att Hawsho också vet. Därmed har Hawsho heller inte presenterat hur hans förslag ska finansieras.

Jag vill gärna ha fortsatt dialog om hur vi kan utveckla barns modersmålsträning på ett hållbart sätt och det finns ett brett stöd från de flesta partier kring att göra det. Men jag förväntar mig att en politiker som suttit nästan nio år i utbildningsnämnden, varav åtta som antingen förste eller andre vice ordförande, ska komma med förslag utifrån grundläggande kunskaper om nämndens befogenheter enligt skollagen samt nämndens budgetposter.

Elof Hansjons (S)

ordförande i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel