Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Naturpolitik med positiva bi-effekter

Flera oroande rapporter har kommit de senaste åren om att antalet insekter minskat snabbt. Många som kör bil har kanske reflekterat över att det är färre insekter som fastnar på bilens framruta under sommarhalvåret.

Omkring en tredjedel av den mat vi äter i världen är beroende av pollinatörer. I dag på biologiska mångfaldens dag vill vi lyfta fram vad vi gör lokalt och hur vi som samhälle tillsammans kan försöka vända utvecklingen.

Människans påverkan på många pollinerande insekters livsmiljöer är själva grundproblemet. Det behövs politisk handlingskraft för att se till att vi upphör med det som skadar naturen och gör vad vi kan för ge pollinatörerna en hjälpande hand. Det är många faktorer som hänger samman, men en viktig orsak till att många insekter försvinner bedöms vara kemiska bekämpningsmedel som används i jordbruket.

Därför är det viktigt att både individer och offentlig sektor köper större andel ekologiska produkter och livsmedel, det är ofta ett enkelt sätt att gynna biologisk mångfald och pollinerande insekter.

Miljöpartiet har under lång tid nationellt och lokalt prioriterat ekologisk mat som produceras utan kemiska bekämpningsmedel.

Två viktiga delar i kommunens arbete är att öka andelen ekologisk mat och att på olika sätt främja pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar. Miljöpartiet har under lång tid nationellt och lokalt prioriterat ekologisk mat som produceras utan kemiska bekämpningsmedel. Södertälje kommun är en föregångare i att använda ekologiska råvaror i kommunens kök.

I april beslutade Södertälje kommun om en lokal pollineringsplan. För oss miljöpartister är det viktigt att vi nu tar steg framåt för pollinerande insekter och vår långsiktiga livsmedelsförsörjning. För att stödja återhämtningen prioriterar kommunen nu skötsel av parker, grönområden och skog på ett sätt som främjar biologisk mångfald och pollinerande insekter. Kommunen har en offensiv natur- och miljövård, men vi behöver fortsätta utveckla arbetet för att nå ännu längre.

På nationell nivå har Miljöpartiet i regering infört ekonomiskt stöd för åtgärder som främjar pollinerande insekter. Södertälje kommun har sökt och fått pengar. Den gröna politiken får nu tydligt genomslag från nationell till lokal nivå. Men vi behöver alla hjälpas åt om utvecklingen ska kunna vändas. Privatpersoner och fastighetsägare kan i många fall göra värdefulla insatser genom att exempelvis i trädgårdsland, rabatter eller balkonglådor, plantera växter som pollinatörerna tycker om.

Varje åtgärd är ett steg i rätt riktning.

Hanna Klingborg (MP)

Lars Greger (MP)

språkrör, Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel