Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mystiken kring skyddsutrustning för omsorgspersonal

Det är arbetsgivarens ansvar att riskbedöma och sätta in rätt skyddsåtgärder vid arbetsmiljörisker. Men arbetsgivarna menar att man följer Folkhälsomyndighetens (FHM) riktlinjer och fortsätter därför att riskera både personals och vårdtagares liv. Inte alla kommuner dock. Vissa vill skydda sin personal och sin vårdtagare.

I sju fall jag har insyn i, har äldre i behov av hemtjänst i Södertälje varit isolerade från barn och barnbarn, vänner och alla andra. Men ändå blivit infekterade. De enda som brukade komma hem till dem var hemtjänstpersonal. Fyra av de sju har avlidit. I alla sju fallen hade personal brist på skyddsmaterial. Personal inom både den kommunala och den privata hemtjänsten.

2012–2014 drev jag hemtjänstfirman Omtanke i Södertälje, kanske främst för att komma Sverige närmare, på ett annat sätt än klassisk journalistik. Jag har god insyn i äldreomsorgen i staden.

Min mamma är multisjuk och i behov av hemtjänstpersonalens hjälp. I slutet av februari frågade jag personalen vilka instruktioner de hade fått efter coronavirusets utbrott i Sverige. De svarade att de till exempel skulle stanna hemma om de nyligen hade varit i länder där det var känt att många hade blivit smittade. Cheferna på det privata företaget följde kommunens rekommendationer och kommunen följde FHM:s, sade man till mig. Veckan efter isolerade vi mamma från hemtjänstpersonalen. Jag bor hos henne nu och hjälper henne i stället.

Att covid-19 sprider sig bland vårdtagare och brukare inom äldreomsorgen i Södertälje är ett faktum.

Två veckor senare kom de första signalerna i Södertälje om att omsorgspersonal var smittspridare. En av dem som blev smittad är min faster som nu kämpar för sitt liv på stadens lasarett.

Att covid-19 sprider sig bland vårdtagare och brukare inom äldreomsorgen i Södertälje är ett faktum. Men kommunens ledning envisas med att inte all personal behöver skyddas från att stoppa smittspridningen.

Den 23 april sade säkerhetschefen Anna Flink till mig att man följer FHM:s riktlinjer som lyder, att personal som jobbar med konstaterad eller misstänkt covid-19 skyddas.

Södertälje kommun har blivit erbjudna certifierade visir. De vill inte ta emot dem, inte ens gratis.

Andra kommuner, där smittan inte har spridit sig lika mycket har bestämt att skydda all personal. Krokoms kommuns socialchef Anna Berkestedt Jonsson i ett pressmeddelande: ”Det finns en minimal risk att personal utan symptom ändå bär på smitta, men vi vill inte utsätta våra äldre för några risker alls och därför ska personalen ha munskydd”.

När jag frågar Anna Flink om det handlar om pengar svarar hon att så inte är fallet. I stället handlar det enligt henne om att det är brist på visir och munskydd i Sverige och på flera håll i resten av världen.

”Vi vill inte bidra till en överkonsumtion av skyddsmaterial som kan behövas i till exempel vården”.

Men Region Stockholm och Stockholm stad som har blivit erbjudna certifierade visir och munskydd säger att de för tillfället inte har behov av dem. Jag skrev därför tillbaka till Flink och frågade vad hon tyckte om det.

Flink svarade kort att Södertälje kommun står fast vid sitt beslut.

Tisdagen den 28 april uttalade sig Södertäljes kommunalråd Boel Godner till lt.se om skyddsutrustningen, där hon vill att staten blir tydligare i frågan. Hon säger till LT: ”Det behöver framgå exakt vad man ska ha”.

I samma artikel framgår det att skyddsutrustningen i Södertälje bara räcker en vecka till.

– Skyddsutrustning har varit ett orosmoln för många. Just nu har vi säkrat tillgången sju dagar framåt, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT den 30 april att Sverige har ovanligt höga dödstal på äldreboenden och en förändring på det hänger på om vi lyckas stoppa smittspridningen i våra äldreboenden.

Mystiken tätnar som sagt.

Nuri Kino

journalist och initiativtagare till sajten tellcorona.com

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel