Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mörkläggningen fortsätter kring Södertälje city

Artikel 13 av 15
Festivalbidragen
Visa alla artiklar

I jakten på att bli ”årets stadskärna” om några år kraftsamlar kommunen via Södertälje city ekonomisk förening. Där sitter flera höga kommunala tjänstemän i styrelsen och via styrelseuppdraget måste de alltid enligt lag sätta föreningens intressen främst.

Att sitta i en näringslivsstyrelse innebär också alltid att man har ett personligt ansvar för ekonomi och förvaltning – det ansvaret kan aldrig överföras på någon annan.

Kommunens revisorer har fastslagit att rutiner, beslut och mycket annat i kommunens relation med föreningen saknas. Det som dock verkar funka är den kontinuerliga överföringen av pengar.

När jag försökte ta del samma material som revisorerna använt i sin granskning blev det dock tvärstopp. Jag eftersökte föreningens protokoll via kommunens revisorer och fick höra att de ansågs vara arbetsmaterial och därför inte kunde lämnas ut till mig. När jag invände mot det så var de i stället arbetsmaterial hos revisorernas anlitade sakkunniga och kunde därför inte lämnas ut till mig. När jag slutligen invände mot det och bad om ett formellt beslut, så att jag kunde överklaga den tveksamma bedömningen, så fanns helt enkelt inte protokollen längre hos revisorernas sakkunniga heller och kunde därför inte lämnas ut till mig.

Hade det här hänt någon annanstans så hade vi kallat det får korruption. Här kallas det för korta beslutsvägar.

Av det som ändå gått att få fram går det att läsa ut att föreningens bank önskar att kommunens tjänstemän (och övriga i föreningens styrelse) går i personlig borgen för föreningens åtaganden. Ungefär samtidigt tankar man över pengar från kommunens kassa till föreningen utan att några giltiga beslut fattats.

Hade det här hänt någon annanstans så hade vi kallat det får korruption. Här kallas det för korta beslutsvägar.

Läs också Tomas Karlsson: Upp till bevis, Godner – här behövs ordning och reda

Det kan inte vara möjligt att bli ”årets stadskärna” när hela finansieringen och organisationen vilar på den här typen av knasigheter. Låt satsningen vila, följ revisorernas råd om att städa i relationer och beslutsvägar och ta sedan nya tag utan att ha den här typen av tveksamheter i ryggsäcken.

Och lägg korten på bordet en gång för alla – sluta med den här systematiska mörkläggningen.

Pär Abrahamsson

vd Infobyte

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel