Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna står upp för svensk arbetsmarknad

EU:s så kallade sociala pelare är EU:s ritning för ett nytt ”socialt Europa” som togs fram under det sociala toppmötet, som Stefan Löfven stod som värd för, i Göteborg 2017.

Man hade lovvärda ambitioner, men det var dömt att hota den svenska modellen redan från början. Vi moderater var redan då emot att lägga grunden för lagstiftning som varken då eller nu är någonting som EU ska bestämma över.

Dessvärre fick vi rätt, och lagförslagen kom sedan som brev på posten, med förslaget om lagstadgad minimilön på EU-nivå som det allra tydligaste exemplet.

Trots våra varningar avfärdades vår kritik konstant av en självsäker regering som stoltserade med att få ett toppmöte till Sverige om ett politikområde som inte ens regeringen själv vill se på EU-nivå. I takt med att EU-kommissionen succesivt lanserat lagförslag har lovorden om den sociala pelaren märkligt nog inte försvunnit, utan regeringen håller krampaktigt fast vid den.

I dag hör vi regeringen ställa sig kritisk till att EU ska lagstifta om minimilöner och inkräkta på svensk arbetsmarknad. Det är förstås välkommet att till och med Socialdemokraterna har kommit till insikt med problematiken i delar av den sociala pelaren. Problemet är men omsvängningen sker inte av en genuin självrannsakan utan av opportunism.

I Bryssel kan vi höra hur socialdemokratiska europaparlamentariker hyllar den sociala pelaren och dess genomförande, medan Socialdemokraterna hemma i Sverige utmålar sig som den största beskyddaren av svensk arbetsmarknad. Detta sker samtidigt som Stefan Löfven gång efter annan pratar om den sociala dimensionen av EU. Det är inte bara förvirrande utan direkt skadligt för Sverige, då andra frågor där EU faktiskt kan göra skillnad hamnar i skymundan.

Sverige behöver en regering som tar de här frågorna på större allvar och värnar svenska intressen betydligt bättre. För oss moderater är det en självklarhet att stå upp för svenska intressen och bedriva en EU-politik som fokuserar på att skapa jobb och konkurrenskraftiga ekonomier framför att sälja ut den svenska modellen.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel