Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna sprider osanning om fastighetsskatten i Södertäljes brevlådor

Den moderata skrämselkampanjen om höjningar av fastighetsskatten har nu nått vissa av Södertäljes brevlådor. Socialdemokraterna är väl medvetna om att andra partier hellre pratar om oss än om sin egen politik men att sprida rena lögner är direkt ovärdigt. Moderaterna är självfallet mycket väl medvetna om att det inte finns något förslag från Socialdemokraterna om att återinföra fastighetsskatten, men precis som i valrörelsen 2014 försöker de nu skrämma husägare med att det är vad Socialdemokraterna vill göra.

Faktum är att de som på senare tid talat om att förändra den nuvarande fastighetsavgiften främst är olika ekonomiska institutioner och experter. I denna kör finns Moderaternas tidigare finansminister, Anders Borg, som förordat en höjning av den nuvarande fastighetsskatten i det kommunala avgiftssystemet som infördes 2008. Något för dagens aktiva moderater att begrunda.

För oss har fokus under krisen hela tiden varit att skydda liv och hälsa, värna välfärden, rädda jobb och företag, öka tryggheten och se till att människor kan klara omställningen när arbetsmarknaden sviktat. Några exempel är att vi har tillfört resurser till vård och omsorg i en historisk omfattning, skapat tusentals nya utbildningsplatser, satsat på infrastrukturen och en klimatsmart näringspolitik. Vi har infört stöd till företag som inneburit att tiotusentals jobb har kunnat räddas – inte minst i Södertäljes industrier – och vi har höjt a-kassan för att människor som ändå förlorat jobbet ska kunna klara ekonomin och sitt boende under en nödvändig omställning. Samtidigt har vi fortsatt en historisk utbyggnad av polisen men målet att antalet polisanställda ska öka med 10 000 mellan 2016-2024 och nu är vi halvvägs.

Medan vi ägnat åt oss att leverera konkreta politiska lösningar i hägnet av pandemin ägnar sig moderaterna åt att fabricera lögner. Det gör inte vi, däremot redovisar vi gärna Moderaternas faktiska förslag.

I Moderaternas förslag till budget för 2021 kan vi bland annat läsa att de vill ge mindre pengar till välfärden och göra stora nedskärningar på klimat- och miljöpolitiken. Dessutom vill de under den pågående pandemin bidra till ökad osäkerhet för många människor genom att sänka a-kassan. Just den åtgärden förefaller ju faktiskt direkt kontraproduktiv om man, som man säger, vill värna om vanligt folks möjligheter att klara hus och hem. Men att göra arbetslösa så fattiga att de i värsta fall tvingas sälja sin bostad är uppenbart inte något som oroar Moderaterna. I så fall hade de ju i stället kunnat stå upp för en skälig a-kassa.

Ingela Nylund Watz

Riksdagsledamot (S), finansutskottet

Ordförande (S) i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel