Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljöpartiet är naturens röst i politiken

Maten vi äter, luften vi andas, vattnet vi dricker och klimatet som gör vår värld beboelig kommer allt från naturen. Så beskriver FN varför vi firar årets världsmiljödag den femte juni, vilket vi gjort varje år sedan miljökonferensen i Stockholm 1972.

Vi lever i exceptionella tider där naturen skickar oss ett tydligt budskap: för att ta hand om oss själva måste vi ta hand om naturen. Därför är naturen temat för årets världsmiljödag.

Naturen är viktig för många i vårt land, särskilt nu under en kris är det synligt hur många som söker sig ut i naturen. Det finns ett stort engagemang i samhället där individer och organisationer kämpar för vår natur. För oss i Miljöpartiet är världsmiljödagen en påminnelse om varför vi finns. 

Miljöpartiet är alltid redo att kämpa för biologisk mångfald och att skydda naturområden, vi ser även kommande generationers rätt till naturen som ett viktigt ansvar för samhället.

Även när det inte genererar rubriker eller någon annan lyfter miljöfrågorna, så tar vi kampen för naturen på alla politiska nivåer.

Vi värnar pollinerande insekter och andra arter genom att kräva mer ekologiskt och låta växtlighet och liv få plats i de projekt som planeras runt om i vårt land och i vår kommun. 

Vi har i regering bland annat ökat miljöbudgeten med 110 procent, inrättat 1 000 nya naturreservat och ökat stödet för skydd och skötsel av värdefull natur med över fyra miljarder kronor.

På lokal nivå har vi under senare år inrättat nya naturreservat, en skogspolicy med tyngdpunkt på biologisk mångfald och rekreation, en strategi för odling, ökat resurserna till naturvård och nu senast ett tillskott till Naturskolan.

Även när det inte genererar rubriker eller någon annan lyfter miljöfrågorna, så tar vi kampen för naturen på alla politiska nivåer. Vi kämpar för naturen i vått och torrt för att någon alltid måste göra det.

Hanna Klingborg

Lars Greger

språkrör Miljöpartiet de gröna, Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel