Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Med SD:s kulturpolitik kunde både 1800-talsveckan och Nova ha räddats

Debattsidan i LT den 25 februari upptas av två inlägg om kulturpolitiken i Södertälje. Dels menar Liberalernas Metin Hawsho och Ida Lagerqvist i ett mot kommunens prioriteringar kritiskt aktstycke att ”1800-talsveckan går att rädda – om viljan finns”. Dels hävdar politikerna David Winerdal (KD) och Ingela Evegård (S) samt tillförordnade kultur- och fritidschefen Helena Hellström att avvecklingen av Nova leder till ”nödvändiga förändringar”.

Undertecknade representanter för Sverigedemokraterna i kultur- och fritidsnämnden är också övertygade om att den för kommunen – icke minst ur turistperspektiv – så betydelsefulla 1800-talsveckan på Torekällberget går att rädda med rätt prioriteringar.

Majoritetens försök att bortförklara 1800-talsveckans nedläggning med att kommunen ej längre åtnjuter det statsbidrag som tidigare gjorde evenemanget möjligt känns inte övertygande. Här instämmer vi i den liberala kritiken mot kultur- och fritidsnämndens ordförande David Winerdal.

Den politiska majoriteten har en alldeles för stelbent inställning i en fråga där nyckelordet borde vara flexibilitet. Majoriteten har låst sig fast vid statsbidraget som enda möjliga sätt att vidmakthålla 1800-talsveckan och har, såvitt vi kunnat utröna, struntat i att undersöka andra möjligheter.

I Södertälje lever tydligen politiken och förvaltningen i en sorts symbios

Att två majoritetspolitiker vidare skriver ett gemensamt inlägg tillsammans med en chefstjänsteman tillhör definitivt ovanligheterna, men i Södertälje lever tydligen politiken och förvaltningen i en sorts symbios – åtminstone i det här aktuella fallet. Det anser vi vara ett minst sagt tveksamt förhållande.

I nämnda inlägg försöker politikerna och chefstjänstemannen göra den planerade avvecklingen av den mycket uppskattade verksamhet som Nova bedrivit i Lunagallerian till något positivt: ”Vi ser ljust på framtiden”, heter det i inlägget. Frågan är bara varför. Den skapande verksamhet som bedrivits i Nova var unik men tvingas nu alltså maka åt sig.

SD säger nej till fortsatta bidrag till Grafikens hus, Konsthallen och Oktoberteatern.

Vi kan konstatera att med de prioriteringar Sverigedemokraterna gör på kulturområdet i sitt kommunala budgetförslag skulle såväl 1800-talsveckan som Nova ha kunnat räddas med god marginal: SD säger nej till fortsatta bidrag till Grafikens hus, Konsthallen och Oktoberteatern. Detta är företeelser vi bedömer som i första hand angelägenheter för kultureliten, men knappast för Södertäljeborna i gemen.

Med de pengar som skulle frigöras med SD:s kulturpolitik skulle det dessutom finnas medel också till åtskilligt annat.

Tommy Hansson (SD)

ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Rickard Graff (SD)

ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel