Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Många osanningar när SD kritiserar Kinasamarbetet

Sverigedemokraternas inlägg om kommunens utbyte med Wuxi i Kina innehåller flera lögner som behöver rättelse.

För det första har varken jag eller någon annan sagt att vi ska förnya avtalet vi har mellan kommunerna Södertälje och Wuxi. Det tar vi ställning till när det avtal vi har löper ut. För det andra är Wuxi ingen vänort. Vi har ett avtal som i huvudsak går ut på ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan skolungdomar.

Det var många år sedan samarbetet startade. Det var före min tid som kommunstyrelsens ordförande och då var Astra Zeneca och i viss mån Scania den gemensamma nämnaren.

Många tycker att det i allmänhet är bra och lärorikt med dialog och samtal över landgränser. Det är ett sätt för oss att påverka och öka kunskapen om de demokratiska värden och mänskliga rättigheter som vi i Sverige och Södertälje står bakom och alltid pratar om. Det är huvudskälet till att det funnits en så stor majoritet som varit för detta utbyte.

När det är dags att ta ställning till om avtalet ska förlängas eller inte ska utbytet utvärderas och samtal föras med både de nämnda företagen och med de skolor som varit med. Därefter fattas ett beslut i god svensk demokratisk ordning.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel