Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Majoriteten har inte alltid rätt

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

En knapp majoritet i kommunstyrelsen i Nykvarn har beslutat godkänna att bygga bort Älgbostad för tid och evighet och man hävdar sin rätt enbart med numerären i omröstningen som argument. Trots att över tio procent av Nykvarns befolkning protesterar och har goda argument för att bevara området som friluftsområde för framtida generationer.

Majoriteten lyssnar inte och respekterar inte den aktiva oppositionen utan ser det snarare som sin främsta uppgift att motverka oppositionen så mycket man kan. Majoriteten har inte förstått vad demokrati är. Vad värre är: man uppmuntrar ett system där rädslan växer för att hamna ute i kylan om man har en egen åsikt.

Minns du citysaneringen i Stockholm? Omoderna och förfallna hus kring Sergels torg och Klara kyrka revs på 60-talet. I stället byggdes Stockholm city, en stadsdel fylld av banker, kontor, affärer och parkeringshus.

Stadsplanerare och politiker ville förnya Stockholm enligt modernismens ideal och underlätta för biltrafiken. Under 1960-talet började människor protestera mot rivningarna. 1971 skulle 13 almar fällas i Kungsträdgården för att bygga en tunnelbaneuppgång. Demonstranter samlades och ockuperade träden för att rädda dem. Almstriden blev en politisk vändpunkt för ombyggnaderna av Stockholms innerstad.

När jag i februari i år stod i centrum och samlade in namnunderskrifter mot husbyggen på Älgbostad – sammanlagt skrev över 1 200 personer på – pratade jag med många trevliga människor och jag minns tydligt deras kommentarer. Det byggs för mycket i Nykvarn och för fort. Man gillar inte förtätningsplanerna och man tycker att centrum är en katastrof. Många sa att man flyttat till Nykvarn av en anledning: att slippa trängsel och jäkt i stan och för att komma närmare naturen.

Då kommer en aktiv politiker från majoriteten fram och beskyller alla oss som skrivit på protestlistan och alla oppositionspartier för att vara naiva. Att vara naiv betyder ”att man litar på något utan att ställa sig frågande till om omständigheterna faktiskt förhåller sig som det sagts”.

Jag minns så väl alla lovord om det nya centrumet som uttalades av både politiker och entreprenörer

Jag tittar på ett obyggt centrum som halkat efter tidsplanen rejält. Jag minns så väl alla lovord om det nya centrumet som uttalades av både politiker och entreprenörer på informationsmötet i Qulturum Sländan för några år sen. Jag frågade entreprenörskvinnan som då var chef över bygget om hon kunde garantera att projektet inte skulle påverka Nykvarnsborna negativt. Jag kan fortfarande höra henne säga att det skulle gå så bra att sälja alla lägenheter och därmed hålla tidplanen.

Nu hör vi samma tongångar från kommunstyrelsens ordförande Bob Wållberg (NP). Det kommer bli så bra med hus på Älgbostad och skattebetalarna kommer få tillbaka en massa pengar.

Vem är egentligen naiv?

Valrörelsen har börjat.

Åke Andersson

Älgbostads vänner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel