Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lyckad samverkan bygger en attraktiv stadskärna

Företrädare för Södertälje city har reagerat på en tidigare ledarartikel och lyfter fram att deras verksamhet syftar till att stärka centrums attraktionskraft. LT:s politiska redaktör, Tomas Karlsson, svarar.

Svar på Tomas Karlssons ledare ”Dags att strama upp relationen till Södertälje city” (LT, 6 september).

Södertälje city (tidigare Centrumföreningen) är en samverkansplattform bestående av stadskärnans näringsidkare och fastighetsägare, samt Södertälje kommun.

Anmäl text- och faktafel

Uppdraget är att öka attraktionskraften i city och arbeta för våra medlemsföretag genom att lyfta frågor som är viktiga för dem och föra löpande dialog mellan kommun och näringsliv. Alla insatser kretsar kring att gynna den lokala handeln och stärka den positiva bilden av Södertälje.

Målet är att ständigt utveckla möjligheterna för en levande stadskärna. Organisationen har gemensamt spikat en vision som den står bakom och den är: ”Södertälje, staden med en stadskärna i toppklass som är den självklara mötesplatsen för alla, och som erbjuder mångfald och puls hela dygnet.”

För att nå visionen har vi en långsiktig verksamhetsplan och handlingsplan som näringsliv, fastighetsägare och kommun står bakom. Där finns handelsorienterade insatser, aktiviteter och evenemang som till exempel kupongrace, marknadsföring, sommarkonserter, Södertäljefestivalen och mycket mer. Även andra typer av lyckade projekt kommer från samverkansplattformen – bland annat utvecklingen av julbelysningen och trygghetsvandringar för att förbättra den fysiska miljön i vår stad.

Södertäljes citys styrelse består av tio ledamöter med Tomas Björck från näringslivet som ordförande. Resterande ledamöter i styrelsen är fördelade så att respektive samverkanspart, näringsidkarna, fastighetsägarna och Södertälje kommun, har tre platser vardera.

Södertäljes sammansättning liknar övriga Cityorganisationer runt om i landet. Vi arbetar efter Svenska stadskärnors modell och rekommendationer. En viktig faktor för att nå framgång och skapa en attraktiv stadskärna i Södertälje är samverkan och dialog mellan dessa parter och därför är det en fördel att samtliga är representerade i styrelsen.

Med ett tydligt delmål blir det enklare att ta stegen framåt för att skapa en positiv utveckling av vår stadskärna.

Vi har tydliga ambitioner och mål samt arbetar tätt ihop för att nå vår vision. Ett delmål är att bli Årets stadskärna, en utmärkelse som ges till städer som lyckats hitta nya samarbetsmöjligheter och lösningar för en långsiktigt positiv utveckling.

Med ett tydligt delmål blir det enklare att ta stegen framåt för att skapa en positiv utveckling av vår stadskärna. Samverkan är nyckeln till framgång. Utmärkelsen i sig är inte det intressanta, utan det handlar om resan dit – att strukturerat arbeta tillsammans för en attraktiv stadskärna till nytta för alla som bor, verkar i och besöker vår stad.

Jämförelsen med Eskilstuna haltar. I Eskilstunas fall var kommunen delägare i bolaget. Södertälje city är en fristående ekonomisk förening och samverkansplattform. Dessutom handlade deras fall om en konkret upphandling av två festivaler. Södertälje city har en omfattande verksamhetsplan med många olika fokusområden och aktiviteter för att utveckla vår stadskärna. Södertäljefestivalen är en liten del av allt det som görs i centrum.

För att utveckla Södertäljes stadskärna jobbar vi hårt varje dag tillsammans med alla aktörer som berör platsen. Privata och kommunala. Södertälje citys ambition är i sak enkel - gemensam framgång, genom att arbeta tillsammans.

Tomas Björck

ordförande Södertälje city, Björcks resor

Märta Jiris

Kicks

Peter Andersson

Swedbank

Sissi Nobel

Scandic hotels

Nemrud Haffo

Restaurang Barolo

Svar: När representanterna för Södertälje city tar till orda är det lätt att bli förblindad av textens alla värdeladdade formuleringar som ”positiv”, ”tillsammans”, ”gemensam”, ”framgång”, ”toppklass”, ”ambition” med flera.

Det underliggande budskapet står klart: hur kan någon ställa sig kritisk till en verksamhet som så uppenbart finns för att göra gott?

Det tål att påminna om att kritiken inte handlat om vad Södertälje city åstadkommer eller vill åstadkomma. Kritiken handlar om huruvida Södertälje kommun använder skattemedel fel när kommunen struntar i upphandlingsregler och i stället slussar mångmiljonbidrag direkt till denna ekonomiska förening, som i sin tur kontrakterar bolag för diverse uppdrag. Det är därför som Södertäljes hantering av miljonbidragen har anmälts till Konkurrensverket för granskning.

Det är minst sagt talande att de kommunalt tillsatta styrelseledamöterna i Södertälje city – med stadsdirektör Rickard Sundbom i spetsen – som i sitt dagliga värv är skyldiga att förstå och följa reglerna kring upphandlingar inte har undertecknat debattartikeln.

Tomas Karlsson

politisk redaktör, LT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel