Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lunch för elever är nödvändig – även under kriser

Coronaviruset sprids i samhället och regeringen har beslutat att studier på gymnasieskolor, vuxenutbildning och universitet ska ske på distans. Det är ett nödvändigt beslut i syfte att minska smittspridningen i landet.

Däremot följer konsekvenser med beslutet som samhället och skolorna måste ta höjd för. En sådan konsekvens är att gymnasieelever nu blir utan skollunch om inte skolorna eller kommunerna hittar en lämplig lösning.

I Södertälje är situationen särskilt känslig på grund av flera olika orsaker. För vissa är skollunchen den stora måltiden för dagen. Många av Södertäljes elever bor i socioekonomiskt utsatta områden med väldigt svaga ekonomier och förhållandevis hög arbetslöshet.

Utöver det arbetar väldigt många i dessa familjer inom sektorer som kräver fysisk närvaro vilket innebär att arbete på distans inte är möjligt. Sammanlagt skapar detta dåliga förutsättningar för elevers lunchsituation.

För att lösa problemet som uppstår har olika kommuner valt att göra på olika sätt. Vissa kommuner har valt att erbjuda elever matlådor som man kan hämta i skolorna och andra kommuner har valt att utnyttja situationen och erbjuda eleverna lunch i de lokala restaurangerna för att mildra de negativa ekonomiska coronaeffekterna för dessa.

Eleverna ska slippa behöva tänka på vad som ska tillagas till lunch och tid ska heller inte behöva spenderas på det

För SSU Södertälje är det självklart att gymnasieelevers lunch inte ska drabbas på grund av regeringsbeslutet. Eleverna ska slippa behöva tänka på vad som ska tillagas till lunch och tid ska heller inte behöva spenderas på det när det viktigaste med distansstudier är förmågan att kunna koncentrera sig på just studierna och inte något annat.

Vi är medvetna om att situationen är ansträngd och att lunchrasten vanligtvis inte är tillräckligt lång för att eleverna ska hinna handla mat på en lokal restaurang eller att eleverna ska hinna åka in till skolan, hämta matlådan och åka tillbaka hem för att äta sin lunch. Men i dessa speciella tider behöver vi tänka nytt och göra det möjligt för eleverna att faktiskt äta en riktig lunch. Att inte göra någonting är otillräckligt.

Styrelsen för SSU Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel