Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Liberalerna drar stora gråtvalsen

Liberalerna drar stora gråtvalsen (LT, 6 februari). Anledningen är den ändringsbudget som en majoritet i riksdagen ställt sig bakom på initiativ av Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Vänsterpartiet. Nu blir det en efterlängtad förstärkning av svensk välfärd på 7,5 miljarder kronor.

Den rödgröna regeringen med stödpartier föreslog inledningsvis ett tillskott på fem miljarder. Larmrapporter från pressade kommuner och regioner har dock duggat tätt varför KD bedömde beloppet som otillräckligt. I stället för Liberalernas omhuldade satsning på en halv miljard till lärarassistenter, inklusive ett snårigt regelverk och krav på lika stor motprestation från ett hårt ansatt Kommunsverige, beslutar en majoritet i riksdagen om ytterligare 2,5 miljarder i generellt statsbidrag. Pengarna tas bland annat från ”friåret” – hos KD gäller fortfarande arbetslinjen – och just assistenterna.

Nu får landets kommuner och regioner möjlighet att själva bestämma över hur de extra resurserna ska användas

Sverige har en lång tradition av kommunalt självstyre och otyget med en vildvuxen flora av riktade statsbidrag har ställt till ett elände för många lokala beslutsfattare. Det är i Södertälje, Sunne och Sundsvall som kunskapen finns om var pengarna gör störst nytta.

Läs också Tomas Karlsson: Siljebrand har tagit sin Mats ur skolan

Nu får landets kommuner och regioner möjlighet att själva bestämma över hur de extra resurserna ska användas; till fler sjuksköterskor och läkare, fler händer i äldreomsorgen och/eller fler utbildade, behöriga och legitimerade lärare.

Avslutningsvis undrar radarparet Hawsho/Zetterman varför Sveriges högsta beslutande organ ”tar pengar från skolan och delar ut utan kontroll på vad pengarna går till”. Frågeställningen vittnar om en något skev verklighetsbild och viss bitterhet över att Liberalernas paradfråga får underkänt i riksdagen.

Faktum är att den öronmärkta miljonrullningen på lärarassistenter stoppas till förmån för att kommuner och regioner får ett rejält budgettillskott att själva råda över – allt i syfte att klara svensk välfärd, inte minst genom kvalificerade lärare i klassrummen.

Mats Siljebrand (KD)

ordförande omsorgsnämnden och förste vice ordförande, utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel