Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt inte Älgbostad gå förlorat för tid och evighet

Föreningen Älgbostads vänner vill verka för att Nykvarns kommuns fastighet Älgbostad för det första utvecklas till ett kultur- och fritidsområde för kommunens medborgare (nuvarande och framtida). För det andra vill vi att en underhållsplan tas fram och verkställs oberoende av beslut om detaljplanen så att området blir användbart som park- och strövområde och att husen sköts om så att det stoppar ett vidare förfall – kommunens fastigheter behöver kontinuerlig omsorg för att inte tappa i värde och bli obrukbara. Underhållsplanen ska underlätta för verksamheten på Älgbostad.

Älgbostads vänner vill:

• tillskapa ett vackert strövområde, en naturstig. Detta genom att beskära träd, buskar och växter så att det gynnar en mångfald av vackra växter som lockar till sig fjärilar, bin och andra livsviktiga insekter.

• förlänga badområdet ända till gamla tvättstugan men samtidigt behålla träd och buskar ända ner till vattnet för skugga, vind- och regnskydd.

• att husen renoveras och sedan hyrs ut till föreningar i Nykvarn. Gamla pluggfabriken på Holländarvägen blev bra för både bågskytte och line dance samtidigt som vi bevarade en del av Nykvarns historia.

Men vi ser också andra möjliga användningsområden för området. Som att skapa ett Naturrum för naturpedagogisk verksamhet med en utställning om Yngerns känsliga fauna med information om vilka som bor där: gula forssländan, havsörn, flera rödlistade fiskar med flera. Naturrummet blir ytterligare ett klassrum för kommunens förskolor och skolor och en viktig del för folkbildningen om människans ansvar i ekosystemet.

Eller varför inte en satsning på ekologisk odling genom ett koloniområde på en del av området. Intresset för närproducerat och ekologiskt ökar och kommunen bör kunna erbjuda mark till de Nykvarnsbor som vill odla. Mellan 1987 och 2008 fanns Rosenlundstäppans koloniområde nedanför Rosenlund. Koloniföreningen lades ner när kommunen sålde marken för att ge plats för privata fastigheter. Något nytt koloniområde kom aldrig, trots visat intresse att fortsätta odla. Kolonisterna på Rosenlundstäppan hittade också en del fornfynd, stenyxor, kokstenar och gamla mynt. Som också de är registrerade

Man vill finansiera en byggnation som ingen vill ha och som man inte har en riktig kalkyl på.

Argumentet från en majoritet i kommunstyrelsen (Nykvarnspartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna) för att bygga är att ”få tillbaka pengar till skattekollektivet”. Det är därför man vill finansiera en byggnation som ingen vill ha och som man inte har en riktig kalkyl på. Det kan bli ytterligare en förlustaffär ekonomiskt, men framför allt att en av kommunens mest värdefulla fastigheter glider Nykvarnsborna ur händerna för tid och evighet.

Är det pengar som kommunledningen vill ha? I så fall vill kyrkan köpa parken bakom herrgården för sju miljoner kronor för att bygga ut sin verksamhet med bland annat en utomhusscen. Allmänheten kommer fortfarande att ha tillgång till parken, ändå säger kommunen nej.

Varför ska kommunen äga parken när man inte gör något med den eller ens sköter den? Lekplatsen i parken sköts i dag av kyrkans personal, gratis, för att man känner ansvar för att lekplatsen är säker.

Älgbostads vänner

Åke Andersson

ordförande

Tomas Östlund

Christer Olsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel