Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt föräldrar få vara föräldrar – familjeveckan är bra

Sportlovet stundar. I en coronafri värld skulle många svenska barnfamiljer förbereda sig inför skidresan till Alperna eller solsemester på Gran Canaria. Att familjer tillbringar tid tillsammans under skollov är en fin tradition värd att upprätthålla som stärker banden mellan barn och föräldrar.

Jag hade önskat mig en sådan barndom, att få umgås med mamma och pappa på skolloven. Men med en mamma som arbetade inom äldreomsorgen och en pappa som trädgårdsmästare var det en omöjlighet. Under de korta skolloven var jag, tillsammans med mina två systrar, ensamma hemma utan vuxen tillsyn. Då tyckte jag att det var häftigt och coolt, vi hittade på mycket roligheter tillsammans. Men nu, i vuxen ålder, förstår jag att det faktiskt hade varit bättre för familjegemenskapen att spendera tiden tillsammans. Kanske på Gran Canaria, kanske i Alperna.

Nio av tio svenskar anser att föräldrar är avgörande för att minska kriminaliteten. Jag är en av dem. Kravet på en förälder är och ska vara stort. Vi har ett ordspråk på mitt modersmål som lyder: Kristendomen börjar i hemmet, inte i kyrkan. Detsamma gäller barnuppfostran. Skolan eller centrumtorget är inte barnuppfostrare, det är föräldrarnas ansvar.

Däremot är det samhällets och politikens uppgift att frigöra tid och ge föräldrar möjlighet att umgås med sina barn för att vara närvarande under de kritiska uppväxtåren. Detta är särskilt viktigt under tider då barnen är hemma från skolan utan vuxnas tillsyn eftersom risken då ökar att hamna i centrumtorget omringad av kriminella rekryterare.

När barnen har lov ska de kunna spendera tid med föräldrarna

Det är därför ytterst välkommet att regeringen har för avsikt att underlätta för arbetande föräldrar att kombinera arbetsliv och familjeliv genom införandet av familjeveckan. När barnen har lov ska de kunna spendera tid med föräldrarna som ska göra just det många förespråkar att föräldrar ska göra: skapa bättre band till barnen och förebygga en potentiell rekrytering till kriminella nätverk.

Högern, med Moderaterna i spetsen, motsätter sig självfallet detta. Föräldrar med samhällsbärande yrken ska inte alls få den förmånen att tillbringa tid med sina barn i en orolig värld. Det är väldigt tröttsamt att moderater ständigt utgår från sin egen livssituation när de formar politik. Det må vara enklare för välavlönade tjänstemän att informera chefen om ledighet under skolloven. Det innebär inte att det är lika enkelt för undersköterskan på äldreboendet, busschauffören eller industriarbetaren på Scania att göra samma sak. Jag uppmanar därför Moderaterna att lyfta blicken och se att invånarna i vårt land har olika förutsättningar som behöver tas i beaktande när vi formar politik.

Om du som ungdom läser detta, engagera dig politiskt. Du behövs mer än någonsin. Mitt ungdomsförbund, SSU, står med öppna armar och välkomnar gärna dig. Om du som är vuxen med äldre barn läser detta, berätta för dem att deras röst är viktig och att de kan göra reell skillnad med ett politiskt engagemang. För vi får aldrig glömma att ”samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det” (Olof Palme).

Sarkis Khatchadourian

avgående ordförande för SSU Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel