Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt fastighetsskatten från länets vindkraft gå till kommunerna

Före jul lämnade Moderaterna och Kristdemokraterna energiöverenskommelsen. I överenskommelsen slogs det fast att den skulle förvaltas och uppdateras. Energisektorns utmaningar, exempelvis kapacitetsbristen i elnäten runt storstäderna, liksom bristande överföringskapacitet från norr till söder, kan och bör därmed diskuteras inom ramen för överenskommelsen.

M och KD har efterfrågat effektiv klimatpolitik, där satsade skattekronor ger stor klimatnytta. Det är bra.

Därför bör de tala klarspråk om de vill subventionera kärnkraften och vad det skulle kosta skattebetalarna. Det kan då jämföras med vindkraft, som nu byggs ut utan subventioner med motsvarande en halv reaktor om året – till en tredjedel av kostnaden för ny kärnkraft.

Politikerna behöver stå fast vid sin överenskommelse och i stället diskutera hur den kan vidareutvecklas.

Energiöverenskommelsen skapade stabila marknadsförutsättningar, vilket gav den investeringsboom vi nu ser i vindkraft. Politikerna behöver stå fast vid sin överenskommelse och i stället diskutera hur den kan vidareutvecklas.

Här är fyra förslag som bör vara centrala punkter i en sådan diskussion:

1) Politisk långsiktighet är avgörande för fortsatta investeringar. Utgångspunkten måste vara energiöverenskommelsen från 2016 och de tre övergripande målen: noll nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045, 100 procent förnybar elproduktion år 2040 (samtidigt som kärnkraft är fortsatt tillåten) och ett mål för energieffektivisering för perioden 2020–2030.

2) Inför förbud mot användning av fossila bränslen. Med en utfasning av klimatskadliga subventioner och en tydlig deadline för användning av fossila bränslen, med hänsyn tagen till transportbehoven på landsbygden, underlättas omställningen.

3) Energieffektiviseringsmålet behöver ändras. Sveriges nuvarande mål har inte någon reell styreffekt eftersom målet är satt som tillförd energi i relation till BNP. Målet bör uttryckas i mer absoluta mått och ett kraftfullt styrmedel för energieffektivisering samt effektreducering behöver införas.

4) Låt fastighetsskatten på vindkraft gå till kommunen i stället för till staten. Det skulle ge kommunerna en direkt ekonomisk fördel av vindkraft i den egna kommunen.

Om vi ska klara klimatkrisen kan inte våra partier sluta avtal som de sedan hoppar av.

Vi behöver utveckla överenskommelser, inte avveckla dem.

Linda Burenius

ordförande 100% förnybart

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel