Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt ditt barn cykla till skolan

Årets rapport från Generation Pep visar att ungdomar tycker att det är kul att röra på sig, men att många rör på sig mindre än vad som rekommenderas. Bara tre av tio unga rör på sig 60 minuter per dag. Bland flickor på gymnasiet når bara 14 procent upp till rekommendationen.

Anmäl text- och faktafel

När nu jobbet och skolan börjar igen är det dags att se till att ditt barn får fortsätta att ha roligt genom att röra på sig och göra en insats för hälsan och klimatet. Vår lösning på det är att låta barn cykla till skolan. En lösning som också kan göra att du får känna glädjen av att röra på sig.

Låt oss konstatera att statistiken kring cykling till skolan är riktigt dålig och du som förälder är en stor del av problemet.

På 1970-talet gick eller cyklade 90 procent av barnen till skolan. I dag är den andelen omkring 50 procent. I mitten av 1990-talet cyklade 24 procent av barnen till skolan. I början av 2010-talet hade andelen minskat till 14 procent. Detta trots att sex av tio barn, enligt Trafikverket, har skolan inom två kilometer från hemmet.

I dag kommer nästan varannan grundskoleelev till skolan med bil, enligt den senaste nationella resvaneundersökningen. Föräldrar motiverar detta med att trafikmiljön är farlig, att man vill vara en engagerad förälder som umgås med sitt barn och med att man inte tror att barnet klarar av lika mycket som man själv gjorde i samma ålder.

Och så snurrar den onda spiralen vidare. Biltrafiken tätnar kring skolorna och ännu fler barn sätts i bilar med stressade föräldrar vid ratten.

Så här kan vi inte ha det. Skjutsandet av barnen till skolan är en anledning till att dagens barn förväntas leva kortare liv med sämre livskvalitet än sina föräldrar och att de klimatfarliga utsläppen fortsätter ligga på höga nivåer.

Se till att ditt barn kan ta cykeln till skolan. Ta reda på bästa cykelvägen och cykla den tillsammans med ditt barn några gånger.

Barn som cyklar eller går till skolan är piggare på morgonen och har lättare att koncentrera sig

Många studier visar att det finns gott om fördelar för ditt barn och för dig själv av att barnen får röra på sig på vägen till skolan. Det handlar om bättre hälsa, minskad risk för fetma och fler aktiva lekar utomhus. Barn som cyklar eller går till skolan är piggare på morgonen och har lättare att koncentrera sig under lektionerna. De känner sig också mer hälsosamma, får mer miljövänliga attityder och känner större frihet genom att kunna transportera sig själva.

Och för dig själv kan det innebära mindre stressiga mornar och kanske nya resvanor för dig också. Det är ju trots allt så att det är lätt att barn tar efter sina föräldrars resvanor, på gott och ont.

Du kan ju tänka på att det i dag är fler som dör på grund av att de är stillasittande än till följd av trafikolyckor. En inaktiv livsstil är till och med farligare än rökning.

Och för varje bil som försvinner från vägen blir trafikmiljön för ditt barn och dig själv bättre.

Lars Strömgren

ordförande Svensk Cykling

Klas Elm

vd Svensk Cykling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel