Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lämna soffan – kom och stötta ditt favoritlag

Jag kom till idrottsstaden Södertälje 2011 efter några år utomlands, där jag arbetat professionellt inom idrotten. Men jag är uppvuxen i Luleå, en industristad av liknande typ med basket och ishockey som huvudsporter, men även en hel del fotboll. Precis som här.

Jag har fått många positiva intryck av Södertälje. Dock har jag i egenskap av sportintresserad kommuninvånare, idrottsförälder, tidigare tränare och numera företrädare för en av de stora idrottsklubbarna identifierat två saker som verkligen kan förbättras:

• Det ena är hur ofta man tyvärr pratar illa om klubben man egentligen älskar. Det bottnar nog bara i att man önskar att det skulle gå bättre än vad det gör. Där jag kommer ifrån talade vi alltid gott om våra favoritklubbar, och det gav resultat. Negativitet sprider sig, och speciellt de sociala medierna är ett elakt och snabbt eskalerande forum för anonym och osaklig, negativ kritik.

• Det andra är att, trots utbrett stort idrottsintresse och trots att det finns matcher av jättebra kvalitet flera gånger i veckan för både herr och dam, så väljer man att sitta hemma i soffan i stället. Har Södertäljes idrottsintresserade unga och gamla blivit för bekväma?

Jag vill påstår att det som driver en elitförening med ambitioner är publiken. Ett stort publikstöd höjer prestationen direkt för våra hemmalag.

Det skapas en stämning som gör det till en häftigare upplevelse för alla parter, och det är det som alla vill vara med om. Det gör idrottsarenan till den mötesplats den ska vara. Fler barn vill börja spela för att som juniorspelare och uppåt bli påhejad av en entusiastisk hemmapublik. Det ökar intresset för sponsorer att synas och nätverka tillsammans med klubben.

Detta tillsammans med biljettförsäljning, kiosker, matcharrangemang och liknande skapar de nödvändiga intäkterna för fortsatt utveckling och satsning på elit- och ungdomsverksamheter. Media tycker att eventet är intressantare att rapportera ifrån och så vidare.

Så, Södertäljebor, åk till arenan, köp en biljett och heja fram era hjältar på plats. Och ta med en god vän, son eller dotter.

Det duger inte, enligt mig, att som många gör säga att ”spelet eller spelarna är för dåliga”. Då har man inte tänkt på att man själv är en del av början till framgången, att man är en del av den lilla snöboll som måste sättas i rullning.

Så, Södertäljebor, åk till arenan, köp en biljett och heja fram era hjältar på plats. Och ta med en god vän, son eller dotter. Prata sedan gott om laget i era hjärtan vid förmiddagsfikat på jobbet eller vid parmiddagen, så kommer underverk att börja ske med Södertäljeidrotten. Det är jag övertygad om. Viljan, förutsättningarna och historiken finns!

Johan Strömwall

klubbdirektör Södertälje Basketbollklubb (tidigare tränare och styrelsemedlem i SSK, före detta landslagsspelare i ishockey och klubbdirektör i Luleå Hockey)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel