Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kortsiktigt beslut som får långsiktiga följder

 
Gymnasiekrisen
Visa alla artiklar

Så togs beslutet i utbildningsnämnden i torsdags kväll att slopa intag av elever till det estetiska programmet på Wendela Hebbegymnasiet. Beslutet grundar sig på att få elever har sökt Wendela Hebbegymnasiet. Samtidigt har skolan inte haft en fungerande hemsida på senaste tiden. Om inte riktad marknadsföring finns tynar varje skola.

Beslutet är mycket kortsiktigt. I praktiken innebär det att man beslutar att lägga ned denna skola, vilket får till följd att Södertäljes estetelever måste söka sig till andra kommuner. Det kommer även påverka kulturlivet i vår kommun.

En av orsakerna till att kommunen 2005 satsade på det estetiska programmet med anpassade lokaler på Wendela Hebbe var att elevflykten till Stockholm och andra kommuner var kostnadskrävande – en förlustaffär.

Tanken med den nybyggda skolan var att estetgymnasiet Wendela Hebbe och Kulturskolan samnyttjade de specialutrustade, akustikanpassade lokalerna såväl dag som kvällstid, en samverkansvinst.

Att skaffa instrument med mera och utrusta salar för teater, bild, keramik, foto–film och dans är i uppbyggnadsskedet kostsamt och kräver specialkunskaper av olika slag. Vissa lärare har delade tjänster på Wendela Hebbe/Kulturskolan

Skolan har ett gott renommé både bland elever, föräldrar och andra kommuner. Den genomsnittliga betygsnivån och elevnöjdheten har varit hög. De flesta eleverna blir inte kulturarbetare men genom att välja ett ämne de brinner för växer de som individer, kommer ut med stärkt självförtroende, kommunikations- och samarbetsförmåga.

Ett återkommande omdöme från elever, när de har gått ut är: det har varit de bästa åren i mitt liv. Det finns ett etablerat samarbete med Konsthögskolan och Scenkonsthögskolan med flera. En kvalité som fördjupar elevernas förståelse för vad ett eventuellt yrkesliv, entreprenörskap skulle innebära.

Beslutet tvingar personal och elever att söka sig från Södertälje kommun. Detta får långtgående följder

Skolan har ett mycket tydligt och humanistiskt elevfokus, där lärarna, elevhälsoteam och övrig personal skapar de bästa möjliga förutsättningarna för varje elev. Lärarna är mycket engagerade och erfarna, har hög ämnes- och pedagogisk kompetens. Här finns ett utmärkt skolbibliotek, där bibliotekspersonalen arbetar nära lärare och elever.

Beslutet tvingar personal och elever att söka sig från Södertälje kommun. Detta får långtgående följder, som inte kan repareras så enkelt och drabbar Södertälje kommuns kulturliv.

Klokare skulle det ha varit att skjuta upp beslutet och att i dialog med personal, elever och berörda nogsamt undersöka möjligheter att hitta andra lösningar på ekonomin. Varför inte lära av Scania, som i tider av ordernedgång framgångsrikt satsar på motåtgärder.

Viveca Adler

före detta biträdande rektor på både Kulturskolan och Wendela Hebbegymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel