Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Korta vårdköerna med en ny kömiljard

Sverige har världens bästa vårdpersonal. Men många människor tvekar i dag på om de kommer få hjälp i rätt tid.

Därför gör regeringen med Socialdemokraterna i spetsen en stor satsning för att korta vårdköerna och skapa mer tillgänglig vård i hela landet. Vi vill korta vårdköerna med bland annat en ny, uppdaterad kömiljard.

Kommer jag tvingas armbåga mig fram? Kommer vi sitta i timmar på en stökig akutmottagning? Kommer resorna till sjukhus eller vårdcentraler bli ännu längre i framtiden? Sverige har inte bara världens bästa vårdpersonal utan också världens bästa sjukvård, men samtidigt som kvaliteten i svensk sjukvård håller världsklass känner många en oro över att inte få vård i tid.

Vi tar den oron på allvar. En rättvis och jämlik vård är, och har alltid varit, Socialdemokraternas hjärtefråga. Därför bedriver vi en politik för kortare vårdköer och för en mer tillgänglig vård i hela Sverige. Det är en svår utmaning – men vi tar oss an den!

Regeringen satsar nu totalt 9,4 miljarder kronor för att stärka svensk hälso- och sjukvård. Det handlar om en uppdaterad kömiljard, satsningar på vårdens medarbetare, en god och nära vård, kortare väntetider inom cancervården samt ökad psykisk hälsa.

Med vår modell ser vi till att varje region som kortar sina väntetider jämfört med föregående år får del av kömiljarden. Det ska alltid löna sig att korta vårdköerna.

En stor del av satsningen är den uppdaterade kömiljarden. Den är en del av regeringens satsning för ökad tillgänglighet i vården och för att korta köerna till den.

I den nya kömiljarden tar vi hänsyn till att olika delar av Sverige har olika förutsättningar. Den gamla kömiljarden drog alla regioner över en kam. Oavsett utgångsläge mättes landstingen mot samma mål. Det var mycket svårt för många landsting att få del av pengarna. Med vår modell ser vi till att varje region som kortar sina väntetider jämfört med föregående år får del av kömiljarden. Det ska alltid löna sig att korta vårdköerna.

När du behöver det som mest, då ska samhället finnas där. Du ska vara trygg med att Sveriges skickliga läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter finns där för dig. Med bland annat en ny, uppdaterad kömiljard investerar vi i en bra vård utan långa köer.

Vi tar kampen för en jämlik och tillgänglig vård i hela landet. Så bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Boel Godner (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Södertälje

Ingela Nylund Watz (S)

Riksdagsledamot Finansutskottet, Södertälje

Elof Hansjons (S)

Regionfullmäktigeledamot Stockholm, Södertälje

Linda Älegård (S)

Regionfullmäktigeledamot och ledamot i Vårdens kunskapsstyrningsnämnd Stockholm, Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel