Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Köp tillbaka våra centrum

I början av juni presenterade Polisen en uppdaterad lista av Sveriges utsatta områden. Ronna, Geneta och Lina är stadsdelar i Södertälje som fortsatt finns med på listan över särskilt utsatta. Hovsjö och Fornhöjden ligger på den lägre nivån ”riskområde” – en uppgradering sedan 2017, då de var på nivå tre: utsatta.

Anmäl text- och faktafel

SSU Södertälje ser inga problem med en sådan lista som Polisen presenterar. Det är inget som kan eller behöver döljas. Tvärtom ser vi det som en möjlighet att få statligt stöd och medel för att förbättra situationen för invånarna i dessa områden. För vi vet redan att vi har problem i vissa stadsdelar. Detta ger oss endast en bekräftelse på kunskap som vi haft i flera år. Därför är det förvånande att andra kommuner riktar kritik mot att Polisen släpper denna lista.

Själv bodde jag i Hovsjö från det att jag föddes och fram till 15 års ålder, därefter i Geneta. Jag menar, likt många som reagerat på denna lista, att det inte är särskilt utsatt utifrån ett personligt perspektiv. Däremot kan vi inte sticka under stolen med att problematiken är stor. Det kanske inte påverkar alla invånare på individnivå, men har en negativ samhällspåverkan. Dessa problem behöver lösas.

Problemen är gränsöverskridande. Ingen myndighet, kommun eller förvaltning kan lösa dessa problem på egen hand. Södertälje kommun insåg detta för flera år sedan och valde att ta i hand med alla aktörer som ville samarbeta för att lösa problematiken med kriminaliteten. Projektet kan anses vara lyckat.

Grovt kriminella har satts bakom lås och bom. Skolresultaten har ökat åtta år i rad. Försörjningsstödet har sjunkit från 25 miljoner kronor i snitt varje månad 2008 till dagens månadssnitt på 13,5 miljoner kronor. Det är en fantastisk utveckling som inte många kommuner lyckats med. Arbetslösheten har också sjunkit och barn ser sina föräldrar gå till ett arbete. Det bildas framtidshopp.

Södertälje kommun gjorde misstaget att för några år sedan sälja ut flertalet stadsdelscentra.

Det vi behöver göra är att fortsätta investera i våra barn och ungas framtid. I Södertäljes framtid. Södertälje kommun gjorde misstaget att för några år sedan sälja ut flertalet stadsdelscentra. Vissa centrum har utvecklats till att bli fina sådana under utvecklingen de senaste tio åren. Det gäller inte centrumen i de ”utsatta” områdena. Det har inte gjorts önskade investeringar från befintliga ägare och oönskade verksamheter har flyttat in. I vissa centrum sker öppen narkotikaförsäljning och nyrekrytering av unga till kriminell verksamhet. Detta måste få ett slut. Vi kan inte låta kriminella använda våra allmänna platser som bas för kriminell verksamhet.

De unga måste kunna se förebilder i sin vardag, något att se fram emot och något som visar att studier ger resultat.

Därför behöver Södertälje kommun, i kombination med satsningar på skolan, påbörja ett arbete mot att köpa tillbaka centrumen i dessa områden. Vi behöver visa de unga i områdena att vi tror på dem och att det finns ett liv som väntar dem. Nya, fina byggnader behöver byggas. Delar av Telgekoncernen och kommunal verksamhet behöver decentraliseras och flyttas ut till dessa områden. Restauranger behöver etableras. Tjänstemän i fina kläder behöver synas. De unga måste kunna se förebilder i sin vardag, något att se fram emot och något som visar att studier ger resultat. I dag saknas det i de ”utsatta” områdena.

Sarkis Khatchadourian

ordförande SSU Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel