Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klimatkrisen behöver lösas med politiska prioriteringar

Vänsterpartiet går ut med hårda tongångar men levererar lågt i klimatarbetet. Att prioritera klimatet kräver resurser och inte bara hårda ord. Därför prioriterar Miljöpartiet lokalt, regionalt, nationellt, i EU och i utrikespolitiken åtgärder och resurser för att få ner utsläppen och klara omställningen.

Vänsterpartiet väljer i slutändan ändå att prioritera andra politiska frågor när det är skarpt läge och resurser ska fördelas. Det är en viktig skillnad mellan Miljöpartiet och Vänsterpartiet både lokalt och nationellt.

Vi har inte frågat efter vad Vänsterpartiet gjort för klimatet de senaste 20 åren i kommunen, det vet vi redan. Att Linda Sjögren, Staffan Norberg och Eva Bjurholm summerar det med ett enskilt förslag är dock talande. Att annullera utsläppsrätter kan vara en effektiv metod för att få ner utsläppen, men Vänsterpartiet har hittills inte föreslagit någon lösning för att finansiera det. Alltså tyckte Vänsterpartiet även när de själva var en del av styret i Södertälje att det var något annat parti som skulle lösa den ekonomiska prioriteringen.

Gällande just utsläppsrätter har Miljöpartiet för övrigt under 2017 med Isabella Lövin i spetsen för regeringen fått igenom förslaget för reformering av EU:s utsläppshandel ”the Swedish Proposal”. Tack vare Miljöpartiet har priset på utsläpp i EU flerdubblats och utsläppsutrymmet minskat motsvarande 50 gånger Sveriges årliga utsläpp.

Vi menar att problemet i klimatpolitiken inte främst är att det saknas idéer, utan att det som behövs är politiska prioriteringar och resurser. Det är bra att Vänsterpartiet engagerar sig och presenterat några idéer, en hel del är bra och flera delar pågår redan.

Men i den faktiska prioriteringen av resurser kan vi samtidigt konstatera att Vänsterpartiet i Södertälje kommun för 2020 stoltserar med nedskärningar på centrala resurser som inkluderar klimatarbetet, för att finansiera helt andra politiska frågor.

Hanna Klingborg

Lars Greger

språkrör Miljöpartiet de gröna Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel